Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) Genel Başkanı Dr. Muharrem Kuzey, çevrim içi gerçekleşen DİTİB İmam Eğitimi Programını tanıttı.
300’e yakın ilahiyat ve islami ilimler fakültesi mezunununkatıldığı çevrimiçi tanıtım toplantısında, Diyanet İşleriTürk İslam Birliği (DİTİB) Genel Başkanı Kuzey, teşkilatınmisyon ve vizyonunu içeren bir sunum gerçekleştirdi.
Kuzey, DİTİB’in 5 Temmuz 1984 tarihinde kurulduğunu, ancak Almanya’daki Türk ve Müslüman varlığının 1961yılında yapılan işçi göçü anlaşmasına kadar uzandığınıvurguladı. İşçi göçüyle Almanya'ya gelen Türklerin, diniihtiyaçlarını karşılamak için uzun yıllar bireysel çabalargösterdiğini belirten Kuzey, 1970'li yıllardan itibarenDiyanet İşleri Başkanlığı'nın din görevlileri göndererek busürece destek verdiğini ifade etti.
1984 yılında DİTİB’in kurulmasıyla 135 dernekle yolaçıktıklarını hatırlatan Kuzey, bugün 858 dernek ve bine yakın din görevlisiyle hizmet verdiklerini belirtti. Almanya'nın, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın en çok din görevlisi gönderdiği ülke olduğunu söyledi.
DİTİB’in, 40’ıncı yılında yeni bir dönem başlıyor. 40’ıncı yılını kutlayan DİTİB’in yeni bir dönem için din görevlisi yetiştirme konusunda hamleler yapmak istediğinidile getiren Kuzey, bu alanda yeni kapılar aralayacaklarınısözlerine ekledi.
Kuzey, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın 70'li yıllardan bu yanaAlmanya'ya düzenli olarak din görevlisi gönderdiğini, halen Türkiye'den gelen yaklaşık bin din görevlisinin 5 yıllık sürelerle görev yaptığını belirtti. Ayrıca, Almanya'da doğup büyüyen ve Türkiye'de ilahiyat eğitimi alan yaklaşık200-250 kişinin de DİTİB bünyesinde hizmet verdiğini sözlerine ekledi. Almanya'yı tanıyan ve Almanca bilen din görevlileri yetişecek 2002 yılında FrankfurtGoethe Üniversitesi'nde İslam araştırmaları kürsüsünün kurulduğunu ve 2006 yılındaUluslararası İlahiyat Programı'nın başlatıldığını ifade edenKuzey, bu programın Almanya'daki İslam algısına önemli katkılar sunduğunu vurguladı. 2020 yılında DİTİB tarafından başlatılan İmam Eğitimi programıyla, Almanya'da kalıcı olarak görev yapacak, Almanca bilen veAlmanya'yı tanıyan din görevlileri yetiştirilmesininamaçlandığını belirtti.
Seçilecek 75 kişiye burs ve barınma imkânı sunulacak Kuzey, İmam Eğitimi programı kapsamında Türkiye'den seçilecek ilahiyat veya İslami ilimler fakültesi mezunu 75 kişi, Almanya'da iki yıl sürecek yoğunlaştırılmış bir eğitim alacak. Bu eğitimin ilk yılında Almanca dil eğitimi, ikinci yılında ise imamlık ve cami hizmetleri eğitimleri verilecek. Katılımcılara barınma ve burs imkânları sağlanacak, eğitimsonunda başarılı olanlar Almanya'da din görevlisi olarakistihdam edilecek“ dedi.
...