Avrupa Dayanışma Programı (ESC) kapsamında SORGED tarafından yürütülen “Sport for Healthy Life” başlıklı projede Türkiye, İtalya, Makedonya, Ürdün'den gelen ve Sorgun'da bulunan gönüllü gençlerle birlikte “Atıksız Mutfak Atölyesi" düzenlendi.

Dünyayı daha sürdürülebilir bir hale getirmek için atıksız yaşamın son derece önemli olduğuna dikkat çeken SORGED Yönetim Kurulu Başkanı Halil Uğuz, gençlerde farkındalık oluşturmak ve atıksız yaşama dikkat çekmek için “Atıksız Mutfak Atölyesi" düzenlendiklerini söyledi.

Atıksız Mutfak Atölyesi hakkında bilgi veren Halil Uğuz, “Atıksız Mutfak için atık yönetimimizi bilinçli kontrol etmemiz gerekiyor. Neden mi? Dünyamızı daha sürdürülebilir bir hale getirmek için. Atıksız yaşam, aslında çok uğraş gerektiren ve zorlayıcı bir süreç değil. Eğer bizler kararlı olursak, alışverişlerimizi planlı ve ihtiyacımız olanı kadar alırsak, dönüşümünün sağlandığından emin olduğumuz ürünleri tercih edersek ve evimizde atıkları geri dönüşüm için ayırırsak atıksız yaşamın ilk adımını atmış oluruz” diye konuştu. 

“ATIK ORANI GÜN GEÇTİKÇE HIZLI BİR YÜKSELİŞ İLE ARTIYOR”

Halil Uğuz, atık istatistikleri üzerinden örnek vererek Dünyada her yıl 1.3 milyar ton yiyeceğin çöpe gittiğini, araştırmalara göre çöpe giden bu yiyeceklerin sadece çeyreği kurtarılsa 870 milyon aç insana gıda sağlanabileceğini dile getirdi.

Uğuz, “2020 yılında TUİK’in yayımladığı oranlara göre, toplam bin 389 belediyenin bin 387'sinde atık hizmeti verildiği tespit edildi. Belediyelerde 32,3 milyon ton atık toplandı. Toplanan kişi başı günlük ortalama atık miktarı 1,13 kg olarak hesaplandı. Bu verilerin 2021 senesinde bazı kaynaklarda 104,8 milyona kadar çıktığı yazıyor. Görüyoruz ki atık oranı gün geçtikçe hızlı bir yükseliş ile artıyor. Dünyada her yıl 1.3 milyar ton yiyecek çöpe gidiyor. Araştırmalara göre çöpe giden yiyeceklerin sadece çeyreği kurtarılsa 870 milyon aç insana gıda sağlanabilir” dedi. 

“DİREN, DÜŞÜR, DEĞERLENDİR, DÖNÜŞTÜR, DOĞAYA GERİ VER”

Atıksız mutfak için neler yapılabileceğini de sıralayan Uğuz, “Atıksız Mutfak için geri dönüştürülebilir ve çevre dostu malzemeler kullanabilirsiniz. Atıksız mutfağın ilk adımı, mutfağımızda bulunan materyalleri azaltmamızla başlayabiliriz. Atıksız bir mutfak ile sadeleşebilir, çöp çıkarmadan zamandan tasarruf edebiliriz. Gereksiz tüketim ve israfın önüne geçmiş, aynı zamanda sağlıksız alışkanlıklarımızdan da zaman içinde kurtulmuş oluruz. Diren, Düşür, Değerlendir, Dönüştür, Doğaya geri ver. Ambalajlı gıdaya diren. Mutfak malzemelerini ayır. Alışveriş düzenini değiştir, kalan gıdaları değerlendir. Dönüştür ve kompost yap” ifadelerini kullandı. /Sümeyye İLHAN 

Erken yaşta kaybettikleri öğretmen arkadaşlarını, mangala turnuvası ile andılar Erken yaşta kaybettikleri öğretmen arkadaşlarını, mangala turnuvası ile andılar

Editör: Haber Merkezi