Bartın Üniversitesinde (BARÜ) gerçekleştirilen etkinlik ile Dünya Ormancılık Günü ve Orman Haftası kutlandı. Etkinlikte dünya yaşamının sürdürülebilmesi için temel bir gereklilik olarak ağaç ve ormanın önemine vurgu yapıldı.

Bartın Üniversitesi (BARÜ) Bartın Orman Fakültesi tarafından ‘Dünya Ormancılık Günü ve Orman Haftası’ kutlamaları kapsamında; doğa konusunda toplumu bilinçlendirmek, ormanları korumak ve sürdürülebilirliğini sağlamak amacıyla etkinlik düzenlendi. Ağdacı Yerleşkesi Konferans Salonunda gerçekleştirilen programa BARÜ Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun, İzin ve İrtifak Daire Başkanı Ahmet Köle, Zonguldak Orman Bölge Müdürü Faruk Bayraktaroğlu, Müfettiş Murat Çevirme, Dr. Murat Yıldız, Bölge Müdürlüğü personeli, akademisyenler ve öğrenciler yoğun ilgi gösterdi. Programda alanında uzman konuklar ormanların önemine dikkat çekerek, ülkedeki ve bölgedeki ormancılık faaliyetleri hakkında bilgilendirmelerde bulundu.Dünya Ormancılık Gününün anlamını aktaran kısa filmin izlenmesiyle başlayan programın açılış konuşmasını Bartın Orman Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Birsen Durkaya yaptı. Sürdürülebilir ormancılık alanında yapılan bilimsel çalışmaların önemine değinen Durkaya, ekosistemin bütünsel bir koruma altına alınarak gelecek nesillere aktarılmasının önemini vurguladı. Bartın Orman Fakültesi Orman Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Azize Toper Kaygın’ın moderatör olduğu etkinlik, Zonguldak Orman Bölge Müdürü Bayraktaroğlu’nun ‘Ormancılık Faaliyetleri’ başlıklı sunumuyla başladı. Sunumunda bölge müdürlüğünün görev ve yetkileri hakkında bilgiler veren Bayraktaroğlu, ‘Orman kurar, gençleştirir, muhafaza eder, işletir’ sloganıyla bölgenin biyolojik zenginliğini, ekonomik zenginliğe dönüştürmek için yaptıkları projeleri anlattı. Ayrıca, Batı Karadeniz Bölgesinde yaşanan selin etkilerini azaltmak için yürütülen çalışmaları görsellerle aktardı.

Orman Genel Müdürlüğünden Müfettiş Murat Çevirme, Batı Karadeniz’in Türkiye’de ormancılığın lokomotifi olduğunu vurgulayarak geçtiğimiz yıllarda ülkemizi etkileyen orman yangınlarına karşı Hatay’dan Çanakkale’ye tüm sahil kesimlerini kapsayan ve yangına hassas bölgelerde uygulanan ‘İklime Dirençli Ormancılık Projesi (İDOP)’ hakkında bilgilendirmelerde bulundu.

Orman Genel Müdürlüğü İzin ve İrtifak Dairesi Başkanı Ahmet Köle ise arkeolojik kazı ile restorasyon, yer altı depolama alanlarının kurulması ve madencilik faaliyetlerinin yürütülmesi gibi izin gerektiren konularda kurumun, orman kaynaklarını ve bütünlüğünü koruyarak uyguladığı değerlendirme ölçütleri kapsamında katılımcılara bilgi verdi.

Okuldan birincilik ve üçüncülük ödülleri Okuldan birincilik ve üçüncülük ödülleri

Programda son olarak Uluslararası Kurumsal Sürdürülebilirlikte Etik ve Etki Değeri Derecelendirme Derneği (UKSEEDER) Kurucu Başkanı Dr. Murat Yıldız, orman varlıklarının insanlığın geleceği olduğunu anlatarak doğanın korunması noktasında dikkat edilmesi gereken hususlara değindi.

Akademisyenler ve öğrenciler tarafından ilgiyle takip edilen etkinlik, Zonguldak Orman Bölge Müdürlüğü tarafından hazırlanan orman konulu fotoğraf sergisinin gezilmesiyle son buldu.

Kaynak: iha