Hatmi çiçeğinin, ılıman iklimlerde yaygın olarak yetişen bir bitki olduğunu ve özellikle Avrupa, Kuzey Afrika ve Batı Asya'nın nemli bölgelerinde bulunduğunu ifade eden Karabulut, antik çağlardan beri insanların bu bitkinin özlerini boğaz ağrıları için kullandığını belirtti.
Hatmi çiçeğinin kökünde bulunan müsilaj adı verilen jelatin benzeri bir madde sayesinde boğazı kaplayıp yağladığını aktaran Prof. Dr. Karabulut, bu bitkinin öksürüğü hafifletmeye de yardımcı olabileceğini söyledi.
Karabulut, boğaz ağrısını hafifletmek için soğuk hatmi kökü infüzyonunun hazırlanışını da paylaştı. Bu infüzyonun gece boyunca veya en az 8 saat boyunca bekletilerek hazırlandığını ve ardından süzülüp istenilen miktarda tüketildiğini belirtti.
Hatmi kökü seçerken kaliteli ve güvenilir bir kaynaktan alınmasının önemine de değinen Karabulut, boğaz ağrısına iyi gelen diğer bitkilerin Adaçayı, Zencefil, Kuşburnu ve Papatya olduğunu da ekledi.
Adaçayı ve ekinezyanın boğaz ağrılarını hafifletmede etkili olduğunu belirten Prof. Dr. Karabulut, ancak bitkisel tedavilerin ciddi sağlık sorunlarında mutlaka bir sağlık uzmanına danışılarak kullanılması gerektiğini vurguladı. (İHA)