DÜZCE(İHA) – Düzce Sağlık Müdürü Dr. Yasin Yılmaz, 14 Mart Dünya Böbrek Günü dolayısıyla yayınladığı mesajında kronik böbrek hastalığının dünyada ve ülkemizde önemli bir halk sağlığı sorunu olduğunu söyledi.

Dr. Yasin Yılmaz ‘14 Mart Dünya Böbrek Günü’ dolayısıyla bir mesaj yayımladı. Yılmaz, kronik böbrek hastalığının dünyada ve ülkemizde önemli bir halk sağlığı sorunu olduğunu belirterek böbrek hastalığı erken tespit edilirse sıklıkla önlenebilir veya ilerlemesi geciktirilebilir bir hastalık olduğunu, ancak hastalığın farkındalığının düşük olması, erken dönemde tespit edilmesine imkan vermediğini, bireylerin hastalığının farkında olmaması nedeni ile son dönem böbrek yetmezliği gelişmekte ve kişinin yaşam kalitesinin bozulduğunu aktardı.

KUTO’dan Kuşadası ticaret tarihine bir ışık KUTO’dan Kuşadası ticaret tarihine bir ışık

Çocuklarda da görülebilir

Yasin Yılmaz açıklamasına şöyle devam etti; “Yetişkinlerde olduğu gibi çocuklarda da böbrek hastalığının olabileceği unutulmamalıdır. Sık idrara çıkma, idrar yaparken zorlanma ve yanma, damla damla idrar yapma, kırmızı kahverengi renkte idrar yapma ve tuvalete yetişememe gibi şikayetlerde mutlaka hekime başvurulmalıdır. Böbrek sağlığı konusunda ülke genelinde toplum bilincini arttırmak, kronik böbrek hastalığında erken tanının önemini vurgulamak ve kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla her yıl düzenli olarak sağlık personeline yönelik hizmet içi eğitimler ve halka yönelik bilgilendirme programları yürütülüyor. Geri dönüşsüz sonuçları ve artan görülme sıklığı sebebiyle KBH’ya dikkat çekmek, toplumsal bilgi düzeyini ve farkındalığı artırmak için her yıl mart ayının ikinci Perşembe’si ‘Dünya Böbrek Günü’ olarak ilan edilmiştir. Bu fikirle 2024 yılının teması böbrek sağlığı için optimal ilaç uygulamalarına ve sağlık bakımına eşit erişim olarak belirlenmiştir.”

Hastalığın zamanında fark edilmesinde önlenebilen veya en azından geciktirile bilen bir hastalık olduğunu işaret eden Yılmaz kronik böbrek hastalığından korunmak için ise şunları sıraladı; “Düzenli olarak egzersiz yapılmasını. Sağlıklı beslenilmesini. Vücut ağırlığının korunması gerekir. Tuzun azaltılmasını, gün içinde yeterli sıvı alınmasını. Sigara içilmemesini, ağrı kesici ilaçlardan kaçınılmasını, kan basıncınızı ve kan şekerinizi düzenli olarak ölçülmesini, ilaçlarınızı hekiminize danışarak ve önerilen şekilde kullanın ve son olarak risk grubunda iseniz böbreklerinizi düzenli olarak kontrol ettirmeniz gerekir.”

Kaynak: iha