Elazığ Valisi Ömer Toraman, 6 Şubat 2023’de Kahramanmaraş’ta meydana gelen yıkıcı depremlerin yıldönümü arifesinde değerlendirme toplantısı yaparak depremden bu yana yapılan çalışmalar hakkında bilgilendirmelerde bulundu.
6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş’ta meydana gelen yıkıcı depremlerden etkilenen Elazığ’da Vali Ömer Toraman değerlendirme toplantısı gerçekleştirdi. Valilik binasında düzenlenen toplantıda Vali Toraman, depremin birinci yıl dönümünün arifesinde bu zamana kadar yapılan yardım ve destekleri açıkladı.
Kahramanmaraş merkezli depremleri Elazığ olarak şiddetli bir şekilde hissettiklerini aktaran Vali Ömer Toraman, “Depremin ardından 4 ile 5 aralığında artçı depremlerle sarsıldık. Depremin olduğu saatten sonra, suratlı bir şekilde AFAD İl Müdürlüğü binasında koordinasyon merkezi toplanıldı. Tüm arkadaşlarımız sorumlulukları gereği faaliyetlerine başladı. Depremin ardından evlerini terk eden yaklaşık 30 bin vatandaşımız sokakta kalmasın diye tüm kamu misafirleri, yurtlar, okul pansiyonları ve belediyemize ait sosyal tesislerin hepsi vatandaşlarımıza açıldı. O andan itibaren vatandaşlarımızın barınma ve diğer ihtiyaçları karşılandı. Depremin ardından 05.15 itibariyle ilk saha taramamız tamamlandı ve çok şükür Elazığ için herhangi bir yıkım olmadığı bilgisini alınca bütün dikkatimizi diğer illerdeki arama ve kurtarma faaliyetlerine destek olmaya yönlendirdik. Bu çerçevede AFAD arama kurtarma ekiplerimiz, Kovancılar Jandarma JÖH Tabur Komutanlığı personellerimiz süratle Malatya’ya sevk edildi. Saat 07.10 itibariyle değişik kurumlardan AFAD ve UMKE’den 238 personel 35 araçla beraber diğer illere sevk edildi. Emniyet teşkilatına mensup 74 polis memurumuz da Malatya’ya 6 polis memurumuz da Kahramanmaraş’a vazife yapmak üzere sevk edildiler. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ekiplerimiz tarafından kent genelinde hasar tespit çalışmaları başlatıldı. Bu süreçte 210 bina incelendi ve bir binanın boşaltılarak acil yıkılmasına karar verildi. Bina boşaltıldıktan sonra saat 13.21’de ikinci deprem meydana geldi. Maalesef bu depremde tahliyesi gerçekleştirilen bina çöktü. Çökme esnasında bir polis memurumuz ve bir vatandaşımız enkaz altında kalarak hayatını kaybetti. Bu vesile ile her iki vatandaşımıza da Allah’tan rahmet diliyorum” diye konuştu.
Depremden etkilenen diğer illere desteklerinin gün boyu devam ettiğini de belirten Vali Toraman, “Gün içerisinde 554 personel ve 95 araç Malatya başta olmak üzere diğer afet bölgelerine ulaştı. Depremin ardından geceye kadar devam eden süreçte, sadece Malatya’ya 3 bin 176 çadır, 11 bin 794 battaniye, 60 adet ısıtıcı, 14 bin öğün yemek, 124 bin öğün çorba 199 bin 500 adet ekmek, 60 bin 500 adet su ve 915 adet gıda kolisini gün içerisinde Malatya’ya ulaştırdık. Depremin ardından ilk gün yaklaşık 30 bin vatandaşımızı kamu misafirhanelerimizde hizmet verdik. Zaman içerisinde ise bu sayı azaldı 18 Şubat itibariyle de bu tesislerde barınan vatandaşımız kalmadı. Diğer illere desteğimiz günden güne arttı ve 2 bin 188 personel 481 ekiple beraber deprem bölgelerine destek gönderdik. Ayrıca 2 vali yardımcımız ve 2 kaymakamımız da deprem bölgelerinde görevlendirildi. Depremlerde 2 vatandaşımız hayatını kaybederken 349 vatandaşımız da çeşitli şekillerde yaralandılar. Diğer illerde depremlerden etkilenerek Elazığ’a 472 yaralı vatandaşımız geldi. Bunlardan 14 tanesi maalesef tedavi sürecinde hayatını kaybetti. Geriye kalan 458 vatandaşımız ise ameliyatları ve tedavileri tamamlandıktan sonra taburcu edildiler. Depremin ardından Kredi Yurtlarının depremzede vatandaşlarımıza açılmasına karar verildi. Hızlı bir şekilde başta Malatya olmak üzere barınma problemi yaşayan 4 bin 183 depremzedeyi burada misafir ettik. Kamu misafirhanelerinde 725 kişi ancak kendi imkanlarıyla ilimize gelerek akrabalarına, tanıdıklarında veya kendilerinin kiralamış olduğu konutlarda barınan 45 bin vatandaşımızı tespit ettik” ifadelerini kullandı.
Elazığ şehir merkezinde depremin ardından bin 887 konutun inşalarına Şubat ve Mart ayı itibariyle başladıklarının da altını çizen Vali Ömer Toraman, “Daha sonra bunlara Aksaray ve Gümüşkavak Mahallelerimizde ki konutlar da dahil oldu. Vatandaşlarımızın kalıcı olarak yaralarının sarılması ve ihtiyaçlarının karşılanması için iyileştirme çalışmalarına başlandı. Bu çerçevede ilimizde yürütülen hasar tespit çalışmalarında, 102 tane binanın acil yıkımını gerçekleştirmişiz. 10 bin 694 tane de ağır hasarlı bina tespiti yaparken 300 tane binamızın da orta hasarlı olduğunu tespit etmişiz. Depremin ardından vatandaşlarımıza yaptığımız yardım çeşitlerinden bir tanesi de nakdi yardım ödemeleriydi. Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla ilk etapta 10 bin lira ödeme yapıldı. Elazığ’da bundan yararlanan 44 bin 941 hane oldu. Bu da yaklaşık 450 milyon lira ödemeye tekabül ediyor. Evlerini boşaltan vatandaşlarımızı da barınma desteği altında bir defaya mahsus olmak üzere 15 bin lira nakdi yardım yapıldı. Bu yardımlardan da 10 bin 841 ailemiz yararlandı. Yapılan ödeme tutarı ise 762 milyon liradır. Öte yandan depremde barınma problemine destek olması için kira yardımı kararı alındı. İlk etapta ev sahiplerine 5 bin lira kiracılara da 3 bin lira olmak üzere kira yardımı yapılmaya başlandı. Elazığ’da kira yardımından faydalanan hane sayısı 9 bin 730’a ulaştı. Bunlar için de şuana kadar yapmış olduğumuz ödeme tutarı 362 milyon liradır. Kira yardımlarımız devam ediyor. Yeni yılla beraber revize edilerek 7 bin 500 lira ve 5 bin lira olarak revize edildi. AFAD Başkanlığı tarafından yapılan toplam nakdi ödemeler yaklaşık 1 milyar liraya tekabül ediyor” cümlelerini kullandı.