ODTÜ Enformatik Enstitüsü bünyesinde yer alan University Ranking by Academic Performance (URAP) Araştırma Laboratuvarı tarafından “2023-2024 Dünya Alan Sıralaması” açıklandı. Türkiye’den en az bir bilim alanı ile sıralamaya giren üniversite sayısı geçen yıla göre 84’ten 88’e yükseldi. Listede, Ege Üniversitesi 11 bilim alanında yer aldı.

Sıralamayı değerlendiren Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “URAP Araştırma Laboratuvarının, üniversitelerin güçlü ve geliştirmeye açık yönlerine dikkati çekmek için hazırladığı ‘2023-2024 Dünya Alan Sıralaması’nda dünyadaki en iyi üniversiteler 78 farklı bilim alanına göre listelendi. Ege Üniversitesi, kaliteli eğitimi, nitelikli insan kaynağı, araştırma geliştirme ve inovasyona dayalı yenilikçi altyapısı ile 11 bilim alanında yer alma başarısı gösterdi. Araştırma yapma, proje hazırlama, makale yazma ve atıf alma sayılarında büyük bir ilerleme kaydeden üniversitemiz, uluslararasılaşma misyonu doğrultusunda hayata geçirdiği ikili işbirlikleri ile öne çıktı. Üniversitemiz; Ziraat zootekni alanında Türkiye’de ikinci dünyada 461’inci olurken, dişçilik alanında Türkiye’de dördüncü dünya sıralamasında 181’inci, gıda mühendisliği alanında Türkiye’de dördüncüsü dünyada 428’inci, biyoloji alanında Türkiye’de beşinci dünyada 793’üncü sırada yer aldı” diye konuştu.

Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, “Araştırma üniversitesi unvanına ve kurumsal tam akreditasyon belgesine sahip, öğrenci odaklılıkta ödüllü ve memnuniyetinde A Plus etiketi alan bir üniversite olarak tüm disiplinlerde dünyada ilk binde yer almak için bilimsel çalışmalarımızı aralıksız sürdürüyoruz. Üniversitemizin her alanda bir önceki günden dahi iyi olması ve uluslararası arenada tanınırlığın artması için var gücümüzle çalışıyoruz. Geleceğimiz olan gençlerimizi, Cumhuriyetimizin ikinci asrında da ‘Türkiye Yüzyılı’ ülküsü ile yetiştirmeye, araştırma geliştirme yapmaya, bilim ve teknoloji üretmeye teşvik ediyoruz. Bir yandan bilim dünyasına ve literatüre katkı koyarken bir yandan da insanlığın ve içinde yaşadığımızın toplumun sorunlarına yönelik çalışmalarımıza eğiliyoruz. Üniversitemizin başarısı için araştıran, üreten, çalışan tüm mensuplarımıza, paydaşlarımızı teşekkür ediyorum” dedi.

“EÜ dişçilik alanında dünya sıralamasında 181’inci sırada”

KARDEMİR’in büyük hissedarı Özbey oldu KARDEMİR’in büyük hissedarı Özbey oldu

Listede Ege Üniversitesi; Ziraat zootekni alanında Türkiye’de ikinci dünyada 461’nci, dişçilik alanında Türkiye’de dördüncü dünya sıralamasında 181’inci, gıda mühendisliği alanında Türkiye’de dördüncü dünyada 429’uncu, biyoloji alanında Türkiye’de beşinci dünyada 793’üncü, cerrahi bilimlerde Türkiye’de altıncı dünyada 397’nci, tarım alanında Türkiye’de yedinci dünyada 1000’inci, tıp ve sağlık alanında Türkiye’de yedinci dünyada 574’üncü, kimya alanında Türkiye’de dokuzuncu dünyada 933’üncü, mühendislik alanında Türkiye’de on birinci dünyada 959’uncu, malzeme mühendisliğinde Türkiye’de on ikinci dünyada 994’üncü, teknoloji alanında Türkiye’de on ikinci dünyada bin 95’inci sırada yer aldı.

Üniversitelerin makale, toplam doküman ve atıflarının ilgili alan içindeki etkisi ile uluslararası işbirliği ölçütleri, URAP alan sıralamasında kullanılan temel ölçütler oldu. Sıralamada yazar sayısı 1000 ve daha fazla olan makaleler değerlendirmeye alınmadı.

Kaynak: iha