DENİZLİ(İHA) – Denizli Özel Egekent Hastanesi Diyetisyen Cemile Gül, vatandaşlar glutensiz ürünlerden kaçındığını, glutensiz diyet uygulayan bireylerde besin ögeleri eksiklikleri oluşabileceğini belirterek diyet hakkında bir uzmana başvurulması gerektiğini söyleyerek bilinmeyenleri açıkladı.
Denizli Özel Egekent Hastanesi Diyetisyen Cemile Gül, günlük beslenme düzeninde buğday ve gluten içeren ürünlerden kaçınmak, dünya çapında popüler hale geldiğini söyledi. Glutensiz diyetin her zaman doğru bir seçim olmadığını ve alerjik olmayan bir hastalık varlığında, glutensiz diyetin olumlu sonuçlar verdiği çeşitli çalışmalarla kanıtlandığını belirten Diyetisyen Gül, bir uzmana başvurulması gerektiğini söyledi. Diyetisyen Cemile Gül, “Bireyler, ağırlık kontrolü, temiz-beslenme, daha iyi bağırsak sağlığı gibi muhtemel sağlık faydaları için buğday ve glutenden kaçınmaktadırlar. Bununla birlikte, çölyak hastalığı gibi hayat boyu glutensiz diyetle beslenmek zorunda olan bireyler de vardır. Otoimmün hastalık ya da alerjik olmayan bir hastalık varlığında, glutensiz diyetin olumlu sonuçlar verdiği çeşitli çalışmalarla kanıtlanmıştır. Glutensiz diyetin çölyak, gluten ataksisi, dermatitis herpetiformis ve buğday alerjisi gibi hastalıklarda kanıtlanmış bir beslenme tedavisi olduğu bilinmektedir. Bu hastalıkların dışında, örneğin çölyak olmayan gluten duyarlılığında, bazı nörolojik rahatsızlıklarda, migren, depresyon ve otizmde glutensiz beslenmenin semptomların azalmasına neden olabildiği de görülmüştür.” dedi.
“Glutensiz diyet yararlarının yanında vücutta eksikliklere de yol açabilmektedir”
Glutensiz beslenmenin de sorunlara yol açabileceğini anlatan Diyetisyen Gül, “Fakat glutensiz diyetin genellikle yüksek doymuş yağ ve kalori içerikli olabildiği, posa miktarının standart diyetlere göre düşük olduğu, glutensiz diyet uygulayan bireyde B vitamini, demir, folat ve mikro besin ögeleri eksiklikleri oluşabileceği ve glutensiz diyetin toksik metal maruziyetini de arttırabileceği unutulmamalıdır. Glutenle ilişkili altta yatan bir hastalık bulunmadığında, glutensiz ürünlere ulaşılabilirliğin azlığı, glutensiz beslenmenin psikolojik ve sosyal zorlukları, maddi yükü, bağırsak sağlığına ve immün sistem fonksiyonlarına olan etkileri mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır. Bireyler hekim veya diyetisyenlerinin yönlendirmesiyle glutensiz diyet uygulamalıdırlar. Aksi takdirde uzun vadede uygulanan glutensiz diyet yararlarının yanında vücutta eksikliklere de yol açabilmektedir.” şeklinde konuştu.