Tüketici fiyatlarının Şubat ayında yüzde 4,53 arttığını, yıllık enflasyonun ise 2,21 puan artarak yüzde 67,07'ye ulaştığını belirtti. Enflasyondaki artışın özellikle hizmet sektöründe belirgin olduğunu ifade etti. Gıda ve hizmet gruplarında fiyat artışlarının öne çıktığına dikkat çeken Merkez Bankası, gıda grubundaki fiyat artışlarının geniş kapsamlı olduğunu ve özellikle yemek hizmetleri kanalıyla dolaylı olarak enflasyonu olumsuz etkilediğini belirtti.
Enerji grubundaki fiyat artışlarının ise Kızıldeniz'deki jeopolitik gelişmelerle yükselen petrol fiyatları ve Türk Lirası'nın seyrine bağlı olduğunu ifade eden Merkez Bankası, hizmet grubunda ise ücret ayarlamalarının ve geriye doğru endekslemenin etkilerinin devam ettiğini aktardı. Hizmet grubunda kira ve lokanta-otel fiyatlarında güçlü bir aylık artış eğilimi olduğunu belirten Merkez Bankası, ayrıca eğitim ve haberleşme hizmetlerinde de fiyat artışlarına dikkat çekti. Temel mal grubundaki aylık enflasyonun ise zayıfladığını ve dayanıklı malların fiyatlarının ılımlı bir şekilde yükseldiğini vurguladı.
İşlenmiş gıda grubundaki enflasyonun yüzde 7,29 olduğunu belirten Merkez Bankası, özellikle ekmek-tahıl ve kırmızı et fiyatlarındaki artışların belirgin olduğunu ifade etti. Yurt içi üretici fiyatlarının da artış gösterdiğini ve özellikle dayanıklı ve dayanıksız tüketim mallarında fiyat artışlarının belirgin olduğunu aktardı. Fiyat artışlarının genel olarak sektörlere yayıldığını belirten Merkez Bankası, özellikle rafine petrol ürünleri, mobilya, gıda ürünleri ve içecekler, diğer madencilik ve taş ocakçılığı ürünleri, giyim eşyası ile ağaç ve mantar ürünlerinin öne çıktığını ifade etti. (İHA)