Çankırı İl Sağlık Müdürü Dr. Hüseyin Sarıkaya, kaynağı bilinmeyen kuyu gibi alanlardan içilen suyun sağlık sorunlarına yol açacağını belirterek uyardı.

Mudanya’da "Kadın Eşitlik Merkezi" açıldı Mudanya’da "Kadın Eşitlik Merkezi" açıldı

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte su tüketimi de arttı. İnsanlar sıcak havalarda genellikle dışarıda oldukları için kaynağı bilinmeyen çeşmelerden su ihtiyacını giderebiliyor. Kaynağı belli olmayan suların tüketiminin sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirten Uzmanlar, temiz su tüketiminin önemine dikkat çekiyor. Çankırı İl Sağlık Müdürü Dr. Hüseyin Sarıkaya’da sıcak havalarda mikropların ve bakterilerin çoğaldığını belirterek hijyene dikkat edilmediği takdirde çeşitli sağlık sorunlarına yol açabileceğini söyledi. Güvenilir kaynaklardan su tüketimi yapılmasını gerektiğini belirten Dr. Sarıkaya, tüketilecek suların güneş almayan yerlerde ve açık renkli kaplarda muhafaza edilmesi gerektiğini söyledi.

“Kaynağı bilinmeyen kuyu suları gibi sular kesinlikle tüketilmemelidir”

Kaynağı belli olmayan suların tüketilmemesi gerektiğini söyleyen Dr. Sarıkaya, “Özellikle yaz dönemi gibi sıcakların arttığı dönemlerde, mikropların, bakterilerin çoğalması için çok iyi bir zemin hazırlanıyor. Bununla beraber hijyene dikkat edilmediği zaman mikroplar yüksek miktarda çoğalarak ciddi anlamda hastalığa neden olabiliyor. Bunun için güvenilir kaynaklardan, güvenilir yerlerden ve daha sağlıklı su tüketmeliyiz. Kaynağı bilinen ve kontrolü yapılan musluk suyunun tüketilmesi güvenlidir. Kaynağı bilinmeyen kuyu suları gibi sular kesinlikle tüketilmemelidir. Aksi takdirde sağlık sorunlarına yol açabilir. Su kaynaklarımızı korumak her bireyin görevidir. Yer üstü ve yeraltı sularımızın kirlenmemesi için azami özen göstermeliyiz. Kontrolsüz mahalle çeşmelerinden su tüketilmemeli, “içilmez” yazısı bulunan çeşmelerden asla su içilmemelidir. Tüketime sunulan içme-kullanma sularının kalitesine ilişkin kontroller Sağlık Bakanlığınca düzenli olarak yapılmaktadır. Tüketim aşamasında içme-kullanma suları ile ilgili hususlarda Bakanlığımız ve yetkili kurum ve kuruluşlarca yapılan açıklamalara itibar edilmelidir. Toplumun temel içme-kullanma suyu kaynağı musluklardan akan sudur. İlgililerden klorlanmış, güvenli ve sağlıklı musluk suyu talep edilmelidir. Klor, hastalık yapıcı mikrobiyolojik etkenleri yüksek derecede yok etmektedir. Bu nedenle klorlanmış içme-kullanma suyu tercih edilmelidir. Tankerle izinsiz içme suyu taşıyan kişiler yetkili kuruluşlara bildirilmeli ve bu suların dezenfeksiyonu etkin yapılmadığından asla içilmemelidir. Evde bulaşık, kişisel temizlik, yemek vb. durumlarda kullanılan sular da içme-kullanma suyu niteliğinde olmalıdır. Tüketilecek sular, güneş almayan yerlerde ve açık renkli kaplarda muhafaza edilmelidir” diye konuştu.

Kaynak: iha