Düzce Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Şerif Ali Karanfil, Dünya Veteriner Hekimler Günü dolayısıyla basın açıklaması yaptı. Şerif Ali Karanfil basın açıklamasında veteriner hekimlerin yaşadıkları sorunları dile getirdi.

Dünya Veteriner Hekimler Günü, Dünya’da, ülkemizde ve Düzce’de kutlanıyor. Gün dolayısıyla Düzce Veteriner Hekimler Odası Başkanı Başkanı Şerif Ali Karanfil basın açıklaması yayımladı. Karanfil açıklamasında veteriner hekimler günü tarihçesine değinerek şunları belirtti, “Dünya Veteriner Hekimler Günü; Dünya Veteriner Hekimleri Birliği (WVA) ile Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü’nün (OIE) girişimleri sonucunda 2001 yılından itibaren her yıl Nisan ayının son Cumartesi günü, o yıl için belirlenen bir tema çerçevesinde kutlanmaktadır. Dünya Veteriner Hekimler Birliği her yıl bu özel gün için bir tema belirlemektedir. 2024 yılı için belirlenen tema ’Veteriner hekimler temel sağlık çalışanıdır’. Ancak ülkemizde yürürlükteki mevzuata rağmen veteriner hekimler kanuna aykırı olarak sağlık sınıfı dışında değerlendirilmektedir. Kamuoyu ile paylaşmak isteriz ki bu alanlarda yaşanan olumsuzluklar aslında, halk sağlığı, hayvan ve çevre sağlığı ile hayvansal gıdaya ulaşmada yaşanacak sorunların tam da odağını oluşturmaktadır. Biz Veteriner Hekimlerin isteği, kamuoyunun da bilmesini istediğimiz hak kayıpları sonucu güven ve huzurla icra edemediğimiz mesleğimizi daha bir güvenle, istekle, huzurla icra etmektir.”

Aydın’a hafta sonu yağışlar geliyor Aydın’a hafta sonu yağışlar geliyor

“Bir kısım mağduriyetlerimiz”

Şerif Ali Karanfil yayımladığı basın açıklamasına ayrıca mağduriyetlerine de girerek şu ifadeleri kullandı; “1949 yılından beri her yıl için alınan iki aylık fiili hizmet zammı hakkı, 2006 yılında ellerinden alınmıştır. Veteriner hekimler birçok yasa kapsamında sağlık sınıfında olmalarına rağmen 2018, 2022 ve 2023 yıllarında diğer sağlık mensuplarına emeklilikte ek ilave haklar verilirken kapsam dışı tutulmuşladır. Benzer şekilde Tarım ve Orman Bakanlığında görev yapan teknik sınıfın Özel Hizmet Tazminatları arttırılırken Veteriner Hekimler teknik sınıf olmadıkları gerekçesiyle kapsam dışı bırakılmışlardır. 666 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile sağlık hizmetleri sınıfında yer alan uzmanlara 185 ile 200 arasında ek puan verilirken veteriner hekimlere 160 puan verilmesi ile de ayrı bir mağduriyete neden olunmuştur. Ayrıca kanunda uzman veteriner hekimlerden ise hiç söz edilmemektedir. Yine teknik sınıflara verilen arazi tazminatı tüm mesaileri sahada geçen veteriner hekimlere verilmemektedir. 5 yıl eğitim alan Veteriner Hekimlerle Tarım ve Orman Bakanlığında beraber çalıştığı diğer meslek mensupları arasında da ciddi farklar oluşmuştur. Tüm Veteriner Hekimler sağlıkta şiddet yasası kapsamı dışında tutulduğundan çalıştıkları her alanda şiddet girişimlerine açık hale gelmişlerdir. Kamu sağlığını korurken 2 yıl önce görevi başında şehit edilen Veteriner Hekim Volkan Lale’nin acısı hala ilk günkü gibi tazeliğini korumaktadır. Veteriner Fakültesi öğrencilerimizin, hekim yetiştiren diğer fakülte öğrencilerine sağlanan, intörnlük ve staj süreçlerindeki özlük haklarından mahrum bırakılmaları telafi edilmelidir. Bu yıl 24.’sünü kutladığımız Dünya Veteriner Hekimler Günü sebebiyle bir kez daha belirtmek isteriz ki; biz ‘’Veteriner Hekimler Temel Sağlık Çalışanı’’, aynı zamanda tek sağlık konseptinin en önemli değeriyiz. Kamuoyu bilmelidir ki, mesleğimizde yaşanan olumsuzluklar aslında, hayvan sağlığı, çevre sağlığı, ulaşılabilir, sağlıklı et, süt ve diğer hayvansal ürünlerde yaşanacak sorunlar anlamına gelmektedir. Sorunlarımızın çözüme kavuştuğu yıllar ümidiyle tüm veteriner hekimlere gayretleri için teşekkür ederim” dedi.

Kaynak: iha