Kastamonu’da lise öğrencileri tarım alanlarının sulanması ve havzalardan güneş enerjisi ile su üretilmesini sağlayacak proje geliştirdi. Destek almaya hak kazanan proje ile sulama kanallarındaki buharlaşmanın önlenmesi ile su kaybının azaltılması hedefleniyor.

Kastamonu’da bulunan Abdurrahmanpaşa Lisesi öğrencileri tarafından TÜBİTAK projesi geliştirildi. Destek almaya hak kazanan öğrencileri, öğretmen Senem Nuhoğlu danışmanlığında “Solar Kanal” ismini verdikleri bir proje geliştirdi. Proje ile tarım arazilerinin sulanmasında kullanılan kanallar üzerine kurulan güneş enerjisi panelleriyle hem elektrik üretilmesi hem panellerin sulama kanallarındaki buharlaşmayı yüzde 80’e kadar azaltılması hedeflendi. Öğrenciler tarafından geliştirilen proje ile su kanallarındaki boğulma, su kirliliğinin önlenmesi de hedefleniyor. da yosun gelişimini azaltarak suyun temiz kalmasını sağlaması öngörülüyor.

Öğrencilerin projeleri beğeniye sunuldu

Öğrenciler tarafından hazırlanan "Solar Kanal" projesi başta olmak üzere 20 proje, Kastamonu Abdurrahmanpaşa Lisesi’nde düzenlenen 4006 TÜBİTAK Bilim Fuarı’nda sergilendi. Okul bahçesinde hazırlanan stantlarda, öğrenciler yaptıkları projeleri ziyaretçilere anlattı. Vali Meftun Dallı, İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Gümüş, İl Müftüsü Bekir Derin, AFAD İl Müdürü Uğur Minder, Abdurrahmanpaşa Lisesi Okul Müdürü Hüseyin Mısırlıoğlu ve çok sayıda davetli katılımı ile açılışı yapılan sergi ziyaretçilerden yoğun ilgi gördü.

"Son derece ilginç çalışmalar yapıyorlar"

Öğrenciler tarafından yapılan projelerin kendisini gururlandırdığını ifade eden Kastamonu Valisi Meftun Dallı, “Gençleri böyle girişken gördükçe geleceğe olan inancım artıyor. Son derece ilginç çalışmalar yapıyorlar. Vaktim olmadığı için çoğunu dinleme fırsatım olmadı. Okulumuzu sadece ilimiz değil tüm türküye biliyor. Okulumuz son derece tarihi ve başarılı bir geçmişe sahip. Geçmişte ülkemize mal olmuş, her alanda edebiyattan, sanattan, bilime her alanda her konuda çok iyi insanlar yetiştirmiş bir okul. Gençlerimizde maşallah bu okula layık gençler öyle görünüyor. Başarılarının daim olmasını diliyorum” dedi.

“Yaklaşık 5 aydan fazladır bu projenin hazırlanması için çalışıyoruz”

“Solar Kanal” projesini geliştiren öğrencilerden Selcen Çalışkan, “Ürettiğimiz enerji ile tarım alanlarını sulamayı hedefliyoruz. Güneş panellerinin ülkemizde yaygınlaşmasından dolayı bu fikir bizlerde oluştu. Bizler de hangi sektörlerde bunu kullanabiliriz diye düşündük ve bu fikir ortaya çıktı. Yaklaşık 5 aydan fazladır bu projenin hazırlanması için çalışıyoruz. Güneş panelleriyle su kanalının üzerini kapatarak hem kanaldaki yosunlaşmayı engelliyoruz. Ayrıca kanaldaki buharlaşmayı da önlüyoruz. Üretilen enerji ile kanalda suyun devir daim yapmasını da sağlıyoruz. Sadece kendi enerjisiyle bunları yapıyoruz” diye konuştu.

ATB Başkan Vekili Bülbül: "Fırtına ve sağanaktan etkilenen üreticiye ödenek sunulmalı" ATB Başkan Vekili Bülbül: "Fırtına ve sağanaktan etkilenen üreticiye ödenek sunulmalı"

“Projemiz sayesinde su kanallarındaki boğulmalarında önüne geçmiş olacağız”

Tarıma katkı sağlayacak projeyi 5 ayda tamamladıklarını belirten Melisa Nur Özşiray da, “Danışman öğretmenimizle birlikte, hangi alanlarda projemizi daha çok kullanabileceğimizi tartıştık ve tarım alanına karar verdik. Sulama kanallarına üzerinde güneş panelleri konularak kendi enerjisini üretebilen bir sulama kanalı yaptık. Aynı zamanda Güneydoğu Anadolu Bölgesinde sulama kanallarında çok fazla boğulma olayları yaşanıyor. Bunun için de yine güneş panellerinin kanalın üzerini kapattığı için önüne geçmiş oluyoruz. Sudaki buharlaşma oranını da büyük oranda önlemiş oluyoruz. Aynı zamanda suyun güneş ısısıyla etkileşimini önleyerek kanalda yosunlaşmanın önüne geçip suyun temiz kalmasını sağlıyoruz. Projemiz 4 farklı amaca hizmet ediyor. 5 aylık bir çalışmanın ardından projemizi oluşturduk” şeklinde konuştu.

Kaynak: iha