Dr. Ruşen, "Özellikle akşam ve gece geç saatlerde cep telefonları, tabletler ve bilgisayarlarla fazla zaman geçirilmesinin, zararlı mavi ışıkların sirkadiyen ritmi bozarak uyku düzenini etkileyebileceğini" söyledi. Altınbaş Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden Dr. Emir Ruşen, mavi ışığın yaydığı olumsuz etkilere dikkat çekerek, bu tür cihazlarla uzun süreli temasın önemli sonuçlara yol açabileceğini vurguladı.
"Son Yıllarda Baş Ağrılarında Artış Gözlemleniyor"
Dr. Ruşen, mavi ışığa maruz kalmanın uyku-uyanıklık dengesini bozarak insanları gün içinde yorgun hissettirdiğini ve dikkat dağınıklığına neden olduğunu belirtti. Ayrıca, son yıllarda baş ağrılarında önemli bir artış olduğunu da kaydeden Dr. Ruşen, bu artışın uzun süre zararlı mavi ışığa maruz kalmanın bir sonucu olabileceğini ifade etti.
"Dikkat Dağınıklığı, Huzursuzluk ve Sinirlilik Gibi Belirtiler Gözlenebilir"
Mavi ışığın mitokondriyal fonksiyonları ciddi şekilde bozabileceğini dile getiren Dr. Ruşen, bu durumun vücudun birçok organında sorunlara yol açabileceğini söyledi. Mitokondriyal fonksiyonlardaki bozuklukların dikkat dağınıklığı, huzursuzluk, gerginlik ve sinirlilik gibi belirtilerle kendini gösterebileceğini belirten Ruşen, ayrıca bu etkilerin baş ağrısı gibi nörolojik rahatsızlıklara da sebep olabileceğini ekledi.
"Güneş Işığı Alın"
Dr. Ruşen, zararlı mavi ışığa maruz kalmayı azaltmanın önemli olduğunu ve bu nedenle elektronik cihazların daha az kullanılması gerektiğini söyledi. Elektronik cihazların kullanımının kaçınılamadığı durumlarda ise filtrelerin kullanılmasını öneren Dr. Ruşen, özellikle çocukların mavi ışığa maruz kalmasına dikkat edilmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, güneş ışığının sağlıklı mavi ışık kaynağı olduğunu vurgulayan Dr. Ruşen, her gün öğle saatlerinde güneş ışığına maruz kalmanın önemli olduğunu söyledi. (İHA)