İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Önder Koçak: “Huzursuz barsak sorunu, depresyon ve panik atak hastalarında 10 kat artıyor" İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Önder Koçak: “Huzursuz barsak sorunu, depresyon ve panik atak hastalarında 10 kat artıyor"

Niğde Eğitim ve Araştırma Hastanesi Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Polikliniği, 11 farklı branşta hasta kabulüne başladı. Klinikte başta kupa terapisi (hacamat) olmak üzere ozon, fitoterapi, hipnoz, mezoterapi, arı, sülük tedavileri gibi geleneksel ve tamamlayıcı tıp yöntemleri kullanılıyor.

Geleneksel ve tamamlayıcı tıbbın suistimal edilen bir alan olduğuna dikkati çeken Tibbi Farmakolojı Uzmanı Prof. Dr. Ertuğrul Kaya, geleneksel ve tamamlayıcı tıp yöntemlerinin yetkin hastanelerde ve uzman hekimlerce yapılması gerektiğini vurguladı. Niğde Eğitim ve Araştırma Hastanesi Geleneceksel ve Tamamlayıcı Tıp Polikliniği’nde 11 farklı alanda uygulama yaptıklarını söyleyen Prof. Dr. Kaya, bu yöntemin hiçbir zaman modern tekniklerin önüne geçmemesi gerektiğini ifade etti. Prof. Dr. Kaya, "Ülkemizde şu anda Sağlık Bakanlığı tarafından 15 uygulamaya izin verilmiş durumda ve 11 konuda yetkiliyiz. Bunlardan en sık bilinen halk arasında hacamat olarak da bilinen kupa tedavisi. Kupa tedavisinin dini bir gelenek yönü de olduğundan çok rağbet görüyor. Tıbbi olarak dünyanın birçok yerinde uygulanan bir yöntem. Nedeni belli olmayan baş ağrıları, bazı kas ağrılarında faydalı olabiliyor. Bunun dışında yine sık uygulanan bir yöntem ozon tedavisi. Kişinin kendi kanının ozonlandıktan sonra tekrar kendisine steril şartlarda verilmesi prensibine dayanıyor. Kılcal damar tıkanmada, bazı kronik yaralarda, şeker hastalarında çok faydalı oluyor. Bunun dışında bağışıklık sistemini destekleyerek kişilerin vücudunun direncini de arttırdığı biliniyor. Halkımızın çok bilmediği ama bazı bölgelerde çok uygulanan yöntem arı terapisi. Arı sokturularak uygulanıyor veya arının zehri tedavi olarak uygulanabiliyor. Sülük tedavisi de aslında yurt dışında ve dünyanın birçok alanında belli bir hastalıkta profesyonel olarak kullanılıyor. Modern tıpta da kullanım alanı var. Kan dolaşımının bozulduğu, dolaşımın bozulduğu durumlarda kullanılabiliyor ve birçok kronik, nedeni belli olmayan ağrılarda fayda sağlıyor" dedi.

Niğde Eğitim ve Araştırma Hastanesi Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Polikliniği’nde fitoterapi ve hipnoz yöntemleri ile tedaviler yapıldığını söyleyen Prof. Dr. Kaya, hipnoz sayesinde düşünce ve davranışın değiştirilebildiğini belirterek, "Fitoterapi bitkilerin tıbbi amaçlı olarak kullanımı. Günümüzde bitkilerden elde edilen ilaçlar çok çok azaldı, sentetik hale geldi. Ama halen bitkilerin tıbbi amaçlı olarak kullanılabileceğini biliyoruz. Bu nedenle bazı karışımlar bazı hastalıklarda uygulanıyor. Bunun dışında pek bilinmeyen ama çok faydalı bir uygulama da larva tedavisi. Kronik yaralar üzerinde tedavi amacıyla kullanılıyor. Aylarca iyileşmeyen yaralar üzerinde temizlik çok önemlidir. Bunu cerrahi olarak biz yapmaya çalışıyoruz ama mikro temizlik yapmak pek mümkün olmuyor. Bu larvalar canlı dokuya hiç zarar vermeden mikro temizlik yapabiliyorlar" ifadelerini kullandı.

Düşünce ve davranışı değiştirmenin gerektiği durumlarda uygulanan hipnoz tedavisi ile sigara, oyun gibi bağımlılıklardan kurtulmanın mümkün olabildiğini söyleyen Kaya, hipnozun fobilerden kurtulmada etkili olduğunu da ifade etti.

Kaynak: iha