Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi bölgesel kalkınma odaklı çalışmalar çerçevesinde “Yerelde İklim Değişikliğine Uyum Süreci Çalıştayı” düzenledi.

Şehit Ömer Halisdemir Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleşen çalıştaya Niğde Valisi Cahit Çelik, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İklim Değişikliği Başkan Yardımcısı Orhan Solak, Rektör Prof. Dr. Hasan Uslu, Niğde Belediye Başkan Yardımcısı Melih Ayhan, il protokolü, akademik ve idari personeli ile öğrenciler katıldı.

Türk aydınının Cumhuriyet dönemi sosyo-kültürel değişim üzerine etkisi Türk aydınının Cumhuriyet dönemi sosyo-kültürel değişim üzerine etkisi

Vali Cahit Çelik çalıştayda yaptığı konuşmada “İklim değişikliği sadece ülkemiz içinde değil tüm dünya için önemli bir sorun. Bu sorunun etkilemediği hiçbir alan yok. Bu çalıştayın ilimizde farkındalık oluşturacağını biliyor ve ortaya çıkardığı olumsuz sonuçların üstesinden gelinmesine yönelik çalışmalarımıza katkı sunmasını diliyorum.” dedi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İklim Değişikliği Başkan Yardımcısı Orhan Solak, konuşmasında iklim değişikliğinden dolayı yaşanan afetlerden bahsetti.

İklim değişikliğinin etkilerinin afetlerle sınırlı olmadığını; çevresel, sosyal ve ekonomik etkilerinin toplumun her kesimini etkileyen bir mesele olduğuna vurgu yapan Solak “Ülkemizde yeşil dönüşüm süreci başladı.” diye konuştu.

“İklim Değişikliği Sorunu Artık Göz Ardı Edilemez”

Çevre Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Doç. Dr. Ece Ümmü Deveci ise “Çevre ile ilgili sorunların dışında iklim değişikliği sorunu artık göz ardı edilemez. Dolayısıyla bölgemizdeki tarımda bu sorunların üstesinden gelecek yeni yöntemlere yönelmemiz gerekli.” dedi.

Tarım deseninin değişmesi gerektiğini vurgulayan Deveci, çalıştayın bu sorunun nasıl daha kolay üstesinden gelinebileceğine odaklandığını vurguladı.

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi akademik personeli ile alanında uzman isimlerin katıldığı çalıştayda “İklim Değişikliği ve Su Kaynakları”, “Sel ve Taşkın Yönetimi”, “İklim Değişikliğinde Tarım ve Gıda Arz Güvenliği”, “İklim Değişikliği ve Sağlık” ve “İklim Değişikliğinde Uyum Stratejileri” konuları ele alındı.

Kaynak: iha