İl Sağlık Müdürü Fatih Şahin, ramazan boyunca dengeli ve sağlıklı beslenmenin önemine vurgu yaparak, iftar ve sahurda alınacak besinlerin özenle seçilmesi gerektiğini belirterek, “İftarda; Orucun adet olduğu üzere zeytin ya da hurma ve su ile açılmasından sonra yemeğe biraz çorba ve salata ile başlanabilir. Devamında etli sebze yemeği veya yağlı ve ağır olmayan bir et yemeği ve biraz zeytinyağlı sebze yemeği, salata veya söğüş, 1-2 dilim ekmek (pide ile tam tahıllı ekmeği değiştirerek) veya küçük bir porsiyon pilav veya makarna tüketilebilir. İftar-sahur arası; Meyve, kuru meyve, kabuklu yemişler, süt/yoğurt ve her gün olmamak kaydı ile küçük porsiyonlarda meyve tatlıları, sütlü tatlılar tercihen tüketilebilir” ifadelerini kullandı.

RAMAZANDA GIDA GÜVENİRLİĞİNE DİKKAT!

Gıda güvenliği açısından da önemli uyarılarda bulunan Fatih Şahin, “Satın alma sırasında gıdaların etiketlerini okuyun. Son kullanma tarihini ve besin değerlerini kontrol edin. Çabuk bozulabilen et, tavuk, balık gibi besinleri alışverişin sonunda alın. Bunların çiğ tüketilebilecek besinlere temasını önleyin ve soğuk zincir bozulmadan en kısa sürede içerisinde (en fazla iki saat, sıcak havalarda en fazla bir saat içinde) buzdolabına yerleştirin. Besinlerin hazırlandığı, pişirildiği alanların ve bu süreçte kullanılan her türlü araç-gereçlerin temiz ve hijyenik olmasına dikkat edin. Yemeklerin tat kontrollerini yemeğin karıştırıldığı kaşıkla değil ayrı bir kaşık ile bir tabağa koyarak yapın. Ellerinizi her işin başında, çiğ besinlere dokunduktan sonra, tuvaletten her çıkışta, yemekleri servis etmeden önce ve mendil kullandıktan, paraya dokunduktan, kirli araç-gereçlere dokunduktan, öksürüp-hapşırdıktan, çöplere dokunduktan sonra mutlaka hijyenik bir şekilde yıkayın. Öksürme ve hapşırma sırasında kağıt mendil veya kol içinizi kullanın. Saçlarınızı yemeğe düşmesini engelleyecek şekilde toplayın. Ağız, burun ve saçınıza dokunmayın” dedi.

Yolda kalanların yardımına jandarma yetişti Yolda kalanların yardımına jandarma yetişti

İFTARDA YAPILAN HATALAR

İftar saatinde yapılan hataların sindirim sistemini olumsuz etkileyebileceğini ve sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirten Şahin, “Çok hızlı bir şekilde iyice çiğnemeden, çok yüksek besin tüketmek. Beyin doyma emrini yemekten 15-20 dakika sonra verir. Çok hızlı yemek yendiğinde bu süre zarfında yüksek miktarda, enerjisi yüksek besinler yenilebilir ve bu durum ilerleyen günlerde kilo alımına da zemin hazırlar” diye konuştu.

RAMAZANDA SIVI TÜKETİMİNE DİKKAT!

Şahin, vatandaşların ramazan ayında sıvı tüketimine de dikkat edilmesi gerektiğini ve oruç tutanların su içme alışkanlığına özellikle dikkat etmeleri gerektiğini dile getirdi.

Şahin, “Sıvı gereksinmesinin karşılanmasında suyun önemi büyüktür. Sıvı gereksinmesinin karşılanmasında su başlıca tercih olmalıdır. Susama hissi su ile giderilmelidir. Su enerji içermez ve en iyi şekilde hidrasyon sağlar. Bir günde tüketilecek toplam sıvı miktarı 2500-3000 ml’dir. Günlük su gereksinmesi: 35 ml x vücut ağırlığı (kg) şeklinde hesaplanabilir. Sular; nane, limon, çubuk tarçın, meyveden yapılmış buzlar ile aroma katılabilir. Sıvı ihtiyacını karşılayacak ayran, taze sıkılmış meyve-sebze suları, sade soda vb. sık sık tüketilmelidir. Altmış beş yaşından sonra susama hissi azaldığı için susamadan su içmeye özen gösterilmelidir” dedi. Haber: Buse COŞAR

Editör: Haber Merkezi