Siirt Üniversitesi Ziraat Fakültesi ve Dicle Kalkınma Ajansı işbirliğinde Corteva Türkiye Tarım A.Ş.’nin destekleriyle “Cumhuriyetin 100. Yılında 2. Uluslararası Siirt Fıstık Çalıştayı” düzenlendi.

Çalıştayda akademisyenler, araştırmacılar, kurum ve sanayi temsilcileri bir araya gelerek, sürdürülebilir fıstık üretimi ile ilgili sorunları ele aldı. Bugüne kadar yapılan çalışmalar ve deneyimler paylaşılarak, mevcut durum değerlendirildi. İki gün süren çalıştayda ilk gün konuşmacılar tarafından sunum ve masa toplantıları yapıldı, ikinci gün ise teknik gezi düzenlendi.

Başkan Köksal’dan ‘Kreş’ açıklaması Başkan Köksal’dan ‘Kreş’ açıklaması

Siirt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Şındak, fıstığın Siirt için özel bir anlamı ve önemi olduğunu vurgulayarak, “İlimiz ‘Siirt fıstığı’ ismi ile özdeşleşmiş olup, Türkiye’ye ve dünyaya tanıtılmaktadır. İlimizde tarla tarımına elverişli olmayan, engebeli ve eğimli alanlarda bile Siirt fıstığı üretimi yapılmakta ve ekonomiye kazanç sağlamaktadır. Yaklaşık 10-15 yıllık bir zahmetten sonra üreticinin yüzünü güldüren Siirt fıstığı, ilimizin en önemli tarımsal ürünlerinden ve geçim kaynaklarından biridir. Son verilere göre Türkiye fıstık üretiminde Siirt ilimiz, Şanlıurfa ve Gaziantep’ten sonra üçüncü sırada yer almaktadır. Davetimizi kabul ederek çalıştayımıza teşrif eden konuşmacılarımıza, dinleyici olarak meslektaşlarımıza, sektör paydaşlarına ve çalıştayımıza destek veren DİKA’ya ve özellikle Corteva Türkiye Tarım A.Ş.’ye şahsım ve düzenleme kurulu adına teşekkür ederim. Çalıştayın ilimize, üniversitemize, fıstık yetiştiricilerimize ve bütün katılımcılara faydalı olmasını dilerim” dedi.

Kaynak: iha