İmalat sanayisinde faaliyet gösteren 1725 iş yerinin katılımıyla oluşturulan İktisadi Yönelim Anketi sonuçlarına dayanılarak elde edilen verilere göre, endeksi oluşturan farklı soruların yanıtları incelendiğinde, mevcut toplam sipariş miktarı ve son üç aydaki toplam sipariş miktarına ilişkin değerlendirmeler endeksi artıran etmenler olurken, gelecek üç aydaki üretim hacmi, sabit sermaye yatırım harcaması, mevcut mamul mal stoku, gelecek üç aydaki toplam istihdam, genel gidişat ve gelecek üç aydaki ihracat sipariş miktarına ilişkin değerlendirmeler endeksi azaltan faktörler olarak belirlendi.

Millet Bahçesi’nin devri Sorgun Belediyesi’ne geçti Millet Bahçesi’nin devri Sorgun Belediyesi’ne geçti

Mevsimsellikten arındırılmamış Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE) ise bir önceki aya göre 0,6 puan artarak 101,5 seviyesinde gerçekleşti. Son üç aya yönelik değerlendirmelerde, üretim hacmi ve ihracat sipariş miktarında azalış bildirenlerin oranındaki artış dikkat çektiği gibi, iç piyasa sipariş miktarında azalış bildirenlerin oranında ise bir önceki aya göre güçlenme gözlendi.

Mevcut toplam siparişlerin mevsim normallerinin altında olduğuna ilişkin değerlendirmelerde bir önceki aya göre zayıflama görülürken, mevcut mamul mal stoklarının seviyesinin mevsim normallerinin üstünde olduğu yönündeki değerlendirmelerde ise güçlenme gözlemlendi.

Gelecek üç aydaki değerlendirmelerde, üretim hacmi, ihracat sipariş miktarı ve iç piyasa sipariş miktarında artış beklentisi güçlenirken, sabit sermaye yatırım harcaması beklentilerinde zayıflama yaşandığı görüldü. İstihdam beklentilerinde ise artış yönlü bir güçlenme dikkat çekti.

Ortalama birim maliyetlerde gelecek üç ayda artış beklentisi zayıflarken, son üç ayda artış olduğunu bildirenlerin oranındaki güçlenme gözlendi. Satış fiyatlarına ilişkin beklentilerde ise zayıflama yaşandı.

Özetle, şubat ayında Türkiye'de Reel Kesim Güven Endeksi'nde bir azalma yaşanmıştır ve içinde bulunduğu sanayi dalındaki genel gidişat konusunda önceki aya göre bazı endişeler artmıştır. (İHA)

Editör: Haber Merkezi