Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Hakan Akıllı, iftarda aşırı yüklenmemeyi ve beslenmeyi dengeli tutmayı öneriyor. Özellikle kalp hastalarının iftarda az miktarda besin tüketmeleri, ardından ara öğünle dengelemeleri ve sahurda hazmı kolay olan gıdaları tercih etmeleri gerektiğini belirtiyor. Akıllı, "Hazmı kolay olan besinleri tercih etmek önemli, çünkü mideyi uzun süre meşgul etmek kalp üzerinde olumsuz etkiler bırakabilir" diyor.
Orucun uygun şekilde tutulduğunda kalp sağlığı üzerinde olumsuz bir etkisinin olmadığını vurgulayan Akıllı, iftarda aşırı yemeğe yüklenmenin sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirtiyor. Aşırı yemek yemenin kalp hızında artışa, tansiyonun dengesizleşmesine ve çeşitli semptomların ortaya çıkmasına neden olabileceğini ifade ediyor.
Sahur ve iftar öğünlerinde hazmı kolay olan gıdaların tercih edilmesi gerektiğini vurgulayan Akıllı, özellikle karbonhidratlardan zengin olan ve kan şekerini aniden yükselten besinlerden kaçınılması gerektiğini belirtiyor. Ayrıca, sıvı alımının da iftardan sonra yavaş yavaş yapılması gerektiğini ve sahurda hurma gibi hafif gıdaların tüketilmesinin önemli olduğunu söylüyor.
Akıllı, oruç tutan kalp hastalarının öncelikle doktorlarına danışmalarını öneriyor ve özellikle son kalp krizi geçiren veya kalp ameliyatı geçiren hastaların belirli bir süre sonra oruç tutmalarının uygun olabileceğini belirtiyor. (İHA)