Koç, "Yapay zeka ve öğretim teknolojileri, eğitim alanında görmezden gelinemeyecek bir öneme sahip. Bu teknolojileri ihmal eden eğitim kurumlarının gelecekte başarı elde etmeleri pek mümkün görünmüyor. Öğretmenler başta olmak üzere herkes, bu yeni teknoloji ürünlerinin eğitime katkılarını takip etmeli, eğitim hizmetlerini almaya ve kendilerini bu alanda geliştirmeye devam etmelidir." şeklinde konuştu.

Son yıllarda dünya genelinde gündemi etkisi altına alan yapay zekanın eğitim sektöründeki önemine vurgu yapan Koç, Amerika Birleşik Devletleri ve İngiltere gibi ülkelerin uzaktan eğitim sistemleri üzerinden öğrencilere hizmet verdiğini belirtti. Türkiye'de ise uzaktan eğitim konusunda Anadolu Üniversitesi'nin öncü bir rol oynadığını ifade etti.

Hami Koç, yapay zekanın sadece belirli alanlarda değil, eğitimde de önemli bir etki yaratacağını, öğretim teknolojileri ve yapay zekanın eğitime olan katkılarının göz ardı edilmemesi gerektiğini belirtti. "Eğitim bilimcileri ve ileri görüşlü bilim insanları, yapay zekanın eğitimde vazgeçilmez bir araç ve destekçi olacağını öngörüyorlar. Bu nedenle, yapay zeka ve öğretim teknolojilerinin ürünlerini görmezden gelen veya ihmal eden eğitim kurumları, gelecekte karşılık bulmakta zorlanabilirler." dedi.

Yozgat’ın gururu Örül’e büyük tebrik Yozgat’ın gururu Örül’e büyük tebrik

Eğitimdeki önemli gelişmelerin, öğrencilerin ve öğretmenlerin online eğitim ve uzaktan eğitimden daha fazla fayda sağlamasına olanak tanıdığını belirten Koç, aynı zamanda fiziksel olarak bir araya gelmenin eğitimdeki önemini vurguladı. "Online eğitim, pandemi sürecinde de görüldüğü gibi birçok avantajı beraberinde getirse de, yüz yüze eğitimdeki insan temasının ve duygusal etkileşimin yerini alması mümkün değildir. Eğitimdeki mekanik ortamların dışında insanlar arasındaki duygusal bağ, mimikler ve sesin önemi hiçbir zaman azalmayacaktır. Bu nedenle, yapay zeka destekli öğretim yöntemleriyle birlikte, yüz yüze eğitim modeli de önemini koruyacaktır." şeklinde değerlendirmede bulundu.

Hami Koç, sözlerini, "İyi yetişmiş, donanımlı ve kendi ülkesinin değerleriyle uyumlu bir öğretmenin, aynı zamanda çağın eğitim teknolojilerine de hakim olması, öğrencilerine daha etkili bir eğitim sunması açısından hayati önem taşır. Yapay zekanın getirdiği öğretmen profiliyle online veya elektronik sistemdeki eğitmenler, belirli bir ihtiyacı karşılayabilir. Ancak fiziksel varlığın önemi hiçbir zaman kaybolmayacaktır" şeklinde tamamladı. (İHA)

Editör: Haber Merkezi