Hücrelerin enerji elde etmek, tamir olmak, büyümek ve çoğalmak için düzenli bir şekilde çalışması gerektiğini belirten Dr. Can, sağlıklı beslenmenin hücrelerin daha fazla enerji üretip atık maddeleri azaltarak yaşlanmayı yavaşlattığını söylüyor.
Dr. Can, vücudu zırh gibi koruyan besinlerin önemine değinerek, yaşlanma karşıtı 13 besini şöyle sıralıyor:
Su: Vücuttaki tüm hücrelerin enerji elde etmesi ve atık maddeleri atması için en önemli faktördür. Günde en az 2 litre su tüketmek genç kalmanın ilk adımıdır.
Ceviz: Beyin sağlığı için önemli olan bitkisel omega-3 kaynaklarından biridir. Ayrıca cilt yapısının korunmasına ve bağışıklığın güçlenmesine yardımcı olur.
Avokado: Çeşitli vitamin ve mineraller açısından zengindir ve hücrelerde biriken atık maddelerin atılmasına yardımcı olur. Cildin nem dengesini koruyarak daha genç ve parlak bir görünüm sağlar.
Yeşil Çay: Yüksek antioksidan içeriği sayesinde cilt hastalıklarını önler ve cilt lekelerinin oluşumunu engeller.
Elma: Kabuğuyla birlikte tüketildiğinde kolajen aktivitesini uyararak cildin sıkılaşmasını ve yaşlanmayı geciktirir.
Üzüm: Özellikle çekirdeğinde bulunan resveratrol antioksidanıyla birçok kansere karşı koruma sağlar ve cildi sıkılaştırarak kırışıklıkları önler.
Soğan ve Sarımsak: İçerdikleri B vitaminleri, selenyum ve kükürt sayesinde cildi güneşin zararlı etkilerinden korur ve hücre yenilenmesini destekler.
Domates: Cildin pürüzsüz kalmasına yardımcı olur ve antioksidan özellikleriyle bilinir.
Koyu Yeşil Sebzeler (Ispanak, Brokoli, Marul vb.): Yüksek folik asit içerikleri sayesinde cilt gerginliğini korur ve selülit oluşumunu engeller.
Kabuksuz Meyveler (Vişne, Çilek, Kızılcık, Yaban Mersini, Ahududu, Böğürtlen vb.): Antioksidan bakımından zengin olan bu meyveler, yaşlanmayı geciktirici özelliklere sahiptir ve C vitamini içeriğiyle hasarlı hücreleri yeniler.
Bitter Çikolata: Bol miktarda antioksidan içerir ve anti-aging etkileri vardır.
Balık: Omega-3 içeriğiyle bilinen balık, kalp sağlığına destek olurken cildin genç kalmasını sağlar.
Yoğurt: Özellikle suyunda bulunan riboflavin (B1 vitamini) ile cildin gençleşmesine ve yenilenmesine yardımcı olur.
Bu besinlerin düzenli olarak tüketilmesinin, hücrelerin sağlığını koruyarak yaşlanmayı yavaşlatabileceğini belirtiyor. (İHA)