Günde 6 ila 8 saat uyumanın sağlıklı bir metabolizma için önemli olduğunu vurgulayan Gündüz, düzenli uyuyanların beslenme alışkanlıklarının düzeldiğini ve gün içinde daha enerjik olduklarını belirtti.
Gündüz, kafeinin vücuda uyarıcı etkisi olduğunu söyleyerek, gece yatmadan önce kafein alımını kesmenin önemli olduğunu belirtti. Çay ve kahve yerine ıhlamur, melisa ve papatya gibi bitki çaylarının tercih edilmesini öneren Gündüz, bu çayların uyumayı kolaylaştırıcı etkileri olduğunu ifade etti.
Akşam yemeğinde ağır ve yağlı yiyecekler tüketmenin hazımsızlık ve mide problemlerine yol açabileceğini dile getiren Gündüz, özellikle uyku sorunu yaşayanların akşam yemeklerini hafif tutmalarını önerdi. Midenin aşırı dolması durumunda uyku kalitesinin olumsuz etkilenebileceğini belirten Gündüz, yatmadan önce 1-2 saat boyunca hiçbir şey yenmemesinin uyku kalitesini artırabileceğini ifade etti.
Uyku öncesinde tüketilen besinlerin de önemli olduğunu vurgulayan Gündüz, melatonin içeren besinlerin ve triptofan içeren yiyeceklerin uyku düzenine katkı sağladığını belirtti. Örnek bir uyku öncesi menüsünü paylaşan Gündüz, bu menünün haşlanmış tavuk, hindi, tam tahıllı ekmek, salata, yoğurt ve melisa çayından oluştuğunu söyledi. (İHA)