Uzmanlar, hayal edilen vücuda ulaşmanın herkesin genetik yapısı için mümkün olmayabileceğine dikkat çekiyor. Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Diyetisyen Berna Ertuğ, yaz diyetlerinin yeniden değerlendirilmesi gerektiğini belirterek, sıkı diyetlerin artıları ve eksilerini göz önünde bulundurmanın önemine vurgu yaptı.

Yozgat’ta kaybolan büyükbaş hayvanlar Jandarma ekiplerince bulundu Yozgat’ta kaybolan büyükbaş hayvanlar Jandarma ekiplerince bulundu

Diyetisyen Ertuğ, yaz diyetleri hakkında şunları söyledi: "Bazı insanların genetik yapıları, hayal ettikleri vücut şekline ulaşmalarını zorlaştırabilir. Bu yüzden, sıkı diyetler uygulamadan önce bu diyetlerin gerçekten gerekli olup olmadığını sorgulamak gerekiyor. Doğru besinleri seçerek sağlıklı kilo vermek için ilk adım, metabolizma hızını ölçmek olabilir. Bu ölçüm, kişinin oksijen tüketim kapasitesine göre yapılır ve yaklaşık 10-15 dakika sürer. Ölçüm sonuçlarına dayanarak kişiye özel bir beslenme programı hazırlanır."

Yanlış diyetlerden kaçınmanın önemine değinen Ertuğ, hızlı kilo vermek amacıyla yapılan bilinçsiz diyetlerin uzun vadede sağlığa zarar verebileceğini belirtti. "Doğru beslenme şekli kişiye özel olmalıdır ve bireyin yaşı, vücut yapısı, boyu, cinsiyeti gibi faktörlere bağlı olarak şekillenir. Yanlış diyetler ve hızlı kilo kaybı, vücutta kas kaybına ve dolayısıyla sarkma, kırışma ve selülit gibi sorunlara yol açabilir. Bu nedenle, metabolizma hızı oksijen tüketimi yöntemiyle ölçülmeli ve kişiye özel bir beslenme planı oluşturulmalıdır" diye ekledi.

Aç kalmamanın önemine de değinen Diyetisyen Berna Ertuğ, diyet sırasında kan şekerini dengelemek için düzenli yemek yemenin önemli olduğunu vurguladı. "Gün boyunca tüketilen besinler 3 ana öğün ve ihtiyaca göre 1-2 ara öğün olarak dağıtılmalıdır. Bu şekilde, kilo vermek sancılı bir süreç olmaktan çıkacaktır. Kan şekerinin dengelenmesi, gün içinde tatlı krizlerini ve aşırı yeme isteğini önleyecektir. '4 yapraklı yonca' modeli, doğru besin gruplarından uygun miktarlarda tüketerek kilo vermeyi ve sağlıklı kalmayı sağlayan bir yöntemdir. Bu modelde her bir yaprak, süt ürünleri, et ve baklagiller, ekmek ve tahıl ile meyve ve sebze gruplarını temsil eder."

Sağlıklı beslenmenin yanı sıra hareket etmenin de önemine değinen Ertuğ, yazın formda kalmak için düzenli egzersiz yapmayı ve su tüketimini artırmayı önerdi. "Yüzmek yaz aylarında rahatlatıcı ve kilo vermeye yardımcı bir aktivitedir. Günde ortalama 2,5 litre su tüketmeye özen gösterin. Yüksek şeker ve kafein içeren içeceklerden kaçının çünkü bu içecekler vücudu susuz bırakabilir. Açık havada egzersiz yapmak, kalori yakımını artırır. Sabah erken saatlerde antrenman yapın ve günde iki kez 30 dakikalık yürüyüşler yapın. Bu, doğru beslenme ile birleştiğinde gözle görülür değişiklikler yaratacaktır" diyerek sözlerini tamamladı. (İHA)

Editör: Haber Merkezi