Akdağmadeni’nde yoğun kar mesaisi devam ediyor Akdağmadeni’nde yoğun kar mesaisi devam ediyor

Yerleşim yeri adlarının özellikle köy isimlerinin veriliş şekillerine değinen Yurtlu, isimlendirmede; coğrafi, tarihi,  boy/oymak/aşiret olarak belli başlı kriterlerin etken olduğunu vurguladı.
Yurtlu, Anadolu’nun kapılarının Türklere açılmasıyla akın eden Oğuz Türkmen topluluklarının yerleştikleri yerlere boy, aşiret, oymak ve cemaat isimlerini verdiklerinin görülmekte olduğunu söyledi. 
Osmanlı’nın son döneminde, başka bir ifadeyle Cumhuriyetin ilk yıllarında Yozgat’ın, merkez, Akdağmadeni, Boğazlıyan ve Sorgun olmak üzere dört ilçeden ibaret olduğunu belirten Yurtlu; ilçe, nahiye, köy ve mezra olarak 636 yerleşim yerinin varlığından söz etti.
Yerleşim yeri adlarının değişik saiklerle zaman zaman değiştirildiğini söyleyen Araştırmacı Yazar Hakkı Yurtlu, bu değişikliklerin 1960 yılında yüklü şekilde gerçekleştirildiğini ifade etti. Yurtlu,   İçişleri Bakanlığınca oluşturulan “Yabancı Adları Değiştirme Komisyonu” marifetiyle içerdiği anlam, küfür, hakaret, argo ve yanlış anlamaya yol açan özellikle yabancı kökenli yerleşim yeri adlarının değiştirildiğini vurguladı. Yurtlu, ülke genelinde on iki bin civarında ismin bu değişiklikten nasibini alırken Yozgat’ta da yüze yakın ilçe, nahiye, köy, mezranın da yeni isimlerle anılmaya başladığını ifade etti. 
Yurtlu yaptığı açıklamada, “Osmanlı döneminde dillerde pelesenk olan köy adları şimdilerde esamesi bile okunmuyor. Bu isimleri kim koydu? Yahut, Çılbah, Hopuç, Haneişler, Kediler, Ermelik, Emerek, Taf, Kıvrıl, Digalı, Kurbağalı, Kediler, Karga, Hozman, Horan, Bahşayiş, Horuk, Kurruk, Keller,  Babı, Peyik, Turisa, Ürneç, Dedik, Dabulga, Muhtesip, Acacı, Dabana, Sorsavuş, Kesriç adlı köyleri bilen ya da hatırlayan var mı?” ifadelerine yer vererek  ismi değiştirilen bazı yerlere örnek verdi. 
Yurtlu, İsmi değiştirilen bazı yerleri şu şekilde sıraladı: Mamure (Aydıncık),  Çayırşeyhi (Çayıralan), Peyik (Doğankent); Kıvrıl (Yeşilhisar), Hopuç (Gümüşdibek), Taf (Özler), Dabulga (Beşkavak), Hozman (Bağlıca), Horan (Ovakent), Horuk (Altınsu), Dabana (Çamsaray), Keller (Yenipazar), Babı (Umutlu).
Yurtlu, değişikliklerin zaman zaman devam ettiğini hatırlatarak, son olarak Deliler Köyü’nün “Osmanlı” olarak kayıtlara geçtiğini sözlerine ekledi. /Haber Merkezi
 

Editör: Haber Merkezi