Kırsal alanlarda Avrupa Birliği (AB) standartlarına uygun olarak gerçekleştirilen bu yatırımlar, toplamda 541 milyon 30 bin lira tutarında bir ekonomik ivme oluşturdu. AB'nin aday ve potansiyel aday ülkelere destek amacıyla hayata geçirdiği Katılım Öncesi Kırsal Kalkınma Aracı (IPARD) Programı kapsamında TKDK'nın sağladığı hibe destekleri, hayallerin projelere, projelerin yatırıma, ve yatırımların gelire dönüştüğü girişimleri tetikledi. Bu destekler sayesinde, kırsal alanlarda sürdürülebilir tarım ve kalkınma projeleri hayata geçirilerek bölge ekonomisine önemli katkılar sağlandı. Yatırımcılar, TKDK'nın destekleriyle çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren 867 yeni işletmeyi kurma fırsatı buldu. Bu projeler, sadece ekonomik açıdan değil, aynı zamanda yeni istihdam kapıları açarak bölgede sosyal kalkınmayı da tetikledi. TKDK'nın kırsal kalkınma alanındaki hibe destekleri, Yozgatlı girişimcilerin potansiyelini ortaya çıkararak bölgenin ekonomik dinamizmini artırmaya devam ediyor.
TKDK Yozgat İl Koordinatörü Selim Türker, yatırım tutarı 541 milyon 30 bin lira olan 867 projenin yatırıma dönüştüğünü söyledi. Yozgat’ta gerçekleştirilen projelerin 430 milyon 20 bin lirasının yatırımcılara ödendiğini aktaran Türker, hibeler sayesinde ise 1 milyar 32 milyon 20 liralık yatırım yapıldığını hatırlattı.
TKDK İl Koordinatörü Türker, Yozgat’ta toplam 867 yatırımın sağlandığına dikkat çekerek, yatırımların yüzde 56’sını 40 yaş altı genç yatırımcılar oluşturduğuna değindi. Kadın yatırımcıların Yüzde 27 civarında olduğunu belirten Türker, yatırımlarda 2 bin 800 tarım ve tarım sektörü ilgili istihdamı sağlandığına vurgu yaptı.
Yozgat’ta günlük olarak 230 ton süt üretimi artışı sağlandığını kaydeden Türker, Hayvancılık sektörüne ait makine-ekipman ve teknik servislerin şube açmaya başladıklarını söyledi.
TKDK İl Koordinatörü Türker, 2011 yılından önce çiftçilerin ürettikleri yem bitkilerinin bir alıcı olmadığından ekimi seyrek gerçekleştirildiğinin altını çizerek, çiftçilerin ürünlerini pazarlayabilecekleri işletmeler olduğundan dolayı yem bitkileri üretiminde büyük bir artış yaşandığını dile getirdi.
2021 yılı içerisinde destek verilen bir kooperatif çiftçilere 7 bin dönüm sözleşmeli mısır silajı ektirdiğini belirten Türker, ekimi yapılan ürünlerin il dışına da pazarlandığını ve sözleşmeli ekim kooperatifler sayesinde daha da arttığını söyledi.
TKDK’nın sağladığı hibe destekleriyle artan tesis sayısının doğrudan istihdama katkı sağladığını kaydeden Türker, “Yozgat’ta bulunan teknik personel sayısında artışa neden olmuştur. Örneğin 2012 yılından bu yana 95 veteriner hekim artışı yaşanmıştır. 2011 – 2023 yılları arasında Yozgat’ta Tarım Makine ve Ekipman Sayısı yüzde 35 artış gösterdi” dedi.
TKDK’nın Yozgat’ta proje yapma kültürüne doğrudan katkı sağladığını vurgulayan Türker, proje danışmanlık faaliyetlerinin de yaygınlaştığına dikkat çekti.
TKDK İl Koordinatörü Türker, kurumun kente sağladığı katkıları ilişkin şu bilgileri verdi:
“Yeni yapılan hububat-bakliyat işleme paketleme tesisleri sayesinde ürünlerin katma değeri arttı. Temel ürünlerimiz olan mercimek, nohut, fasulye gibi ürünlerin işlenmesi ve paketlemesi ilimizde gerçekleşiyor.
2011 yılında 4 olan turizm işletme belgeli tesisi sayısı 25’e yükseldi.
Modern tesisleler sayesinde Hastalıktan Ari İşletme sayımız Türkiye’de ilk 15’e girdi.
2011 yılından önce üretilen et ve süt dışarıda işlenirken şuan yeni yapılan tesislerimiz sayesinde bu ürünler ilimizde işlenmektedir.
Yozgat’tan kültür ırkı olan hayvanlar yetiştirilerek il dışına satışı yapılıyor.
Katma Değerli ve Zanaatkarlık işletmelerimiz kuruldu ve sayıları yeni projelerle artıyor.
Hayvancılık tesisleri TKDK tarafından verilen hibeler ile çatılarına yenilebilir enerji sistemleri taktırmış ve kendi elektriğini kendisi üretmeye başlamış ve fazlasını ise şebekeye satıyor.
Çekerek Barajında su ürünleri (alabalık) yetiştiriciliği tesisleri kazandırılmış ve üretimleri devam ediyor. Ayrıca bu üretimin bir kısmı Karadeniz’deki balık çiftliklerine gönderilip Türk Somonu üretimi yapılıyor.
TKDK tarafından Yozgat’a yapılan yatırımların birçok çarpan etkisi oluştu. Modern üretim, teknik personel, inşaat ve makine ekipman sektörünün canlanması, yem bitkilerinin artışı ve pazarlaması, nakliye sektörünün canlanmasına kurumun katkısı önemli ölçüde oldu.”
TKDK İl Koordinatörü Türker, ayrıca Projelerin sürdürülebilirlikleri rutin olarak kontrol edildiğini, 5 yılı dolan projelerin birçoğu el değiştirse bile işlemeye devam ettiklerini sözlerine ekledi.