İdeal kiloya ulaşmak için diyet uzmanları tarafından önerilen doğru ve sağlıklı diyet programlarının önemi büyük. Beslenme ve Diyet Uzmanı Uz. Dyt. Veysel Ciğerli, yaz aylarında zayıflama sürecinde yapılan hataları vurguladı ve doğru beslenme alışkanlıkları hakkında bilgi verdi.
Ciğerli, lifli gıdaların daha uzun süre tok tuttuğunu belirterek, midenin ne yenilirse yenilsin 4 saat içinde boşaldığına dikkat çekti. "Bir sonraki öğününüzde fazla yemeyi engellemek için 2-2,5 saatte bir beslenmenizde fayda vardır. Kan şekerinin dengelenmesi için '3 ana, 3 ara öğün' şeklinde beslenme kuralına uymak gerekmektedir. Düzenli kahvaltı edinme alışkanlığı sağlıklı bir yaşam için şarttır. Metabolizma uyandıktan hemen sonra kahvaltı yapınca metabolizma hızlanmaya başlayacaktır. Kahvaltı yapmadan öğle yemeğine kadar aç kalınırsa, metabolizma yavaşlar ve diğer öğünde fazla yemek kaçınılmaz olur, bu da kilo alımına neden olur. Sabah erken saatlerde dengeli bir kahvaltı yapmak, metabolizmayı hızlandırarak kilo vermeyi kolaylaştırır" dedi.
Yemek tabaklarının ve çorba kaselerinin küçültülmesini tavsiye eden Ciğerli, "Böylece 'sadece 1 kase çorba' diyerek kendinizi kandırmazsınız. Psikolojik olarak o tabaktaki yemekler bittiğinde kendinizi doymuş hissedersiniz. Ayrıca ekmek tüketimi de önemli bir konudur. Ekmek ve tahıl ürünleri yemeden zayıflamak sağlık açısından sorunlara yol açabilir. Tam tahıllı ekmek içeren diyet, lif oranı yüksek olduğundan acıkmayı geciktirir ve uzun süre tok kalmanızı sağlar. Ekmek çiğnendiğinde tokluk sinyalleri hızla beyne iletilir. Öğününüze bir parça ekmekle başlayarak tokluk hissi sağlayabilirsiniz. Tam tahıl ekmeği, B12 vitamini hariç tüm B grubu vitaminlerinin temel kaynağıdır."
Lifli gıdaların tüketilmesi gerektiğini vurgulayan Ciğerli, "Lifler sindirim sisteminden parçalanmadan geçer, bu da uzun süre tok kalmanızı sağlar. Kandaki kötü kolesterolü düşürmeye yardımcı olur ve sindirim sistemini daha aktif hale getirir. Lifli besinler kabızlığı giderir, hemoroid problemlerini hafifletir, vücudun şeker seviyesini dengeler ve kalp sağlığını korur. Araştırmalar, lifli besin tüketenlerin, tüketmeyenlere göre daha fazla kilo verdiğini göstermektedir" dedi. Lif içeren yiyecekler arasında buğday kepeği, kepekli çavdar unu, arpa unu, yulaf, kuru erik, armut, narenciye, elma, muz, fasulye, nohut, mercimek, yeşil yapraklı sebzeler, karnabahar, lahana, brokoli, salatalık, kereviz, soğan, domates, biber, patlıcan ve havuç sayılabilir.
Sağlıklı bir zayıflama için paketli gıdalardan uzak durulması gerektiğini belirten Ciğerli, "Hazır gıdalara dayanıklılıklarını artırmak için katkı maddeleri ve kimyasallar ekleniyor. Evde yapılan, organik ve marketten alınmayan gıdalar daha sağlıklıdır. Domates salçası, biber salçası, turşu ve tarhana gibi besinleri evde hazırlayarak tüketebilirsiniz. Hazır bulyonlar yerine evde hazırlanan et, tavuk ve balık suları kullanarak daha az katkı maddesi tüketmiş olursunuz" şeklinde konuştu.
Tatlı krizlerinde meyve ve kuru meyve tüketimini öneren Ciğerli, "Tatlı ve şeker tüketimini azaltmak veya ortadan kaldırmak için doğal şeker içeren kuru meyveler, taze meyveler ve meyveli yoğurtlar diyete eklenmelidir. Bu besinleri ara öğün olarak tüketebilirsiniz. Sıcak havalarda terlemeyle artan sıvı kaybı nedeniyle su tüketimi artırılmalıdır. Su, metabolizmayı hızlandırır ve böbreklerdeki toksik maddelerin atılmasına yardımcı olur. Susamadan su içmeyi alışkanlık haline getirin ve günlük 2-2,5 litre su tüketin" dedi. Metabolizmayı hızlandıran en önemli faktörün fiziksel aktivite olduğunu belirten Ciğerli, "Yakın mesafelere yürüyerek gitmek, asansör yerine merdiven kullanmak gibi aktivitelerle hem daha sağlıklı bir vücuda sahip olabilir hem de kendinizi daha iyi hissedebilirsiniz. Düzenli uyku, kilo kaybı ve diyet uyumunu olumlu etkiler. Düzenli uyku, zihinsel gelişim ve dinlenmeyi destekleyerek metabolizma hızının artmasına yardımcı olur" diye ekledi. (İHA)