Yozgat’ta hububat hasadı Yerköy ilçesinde başlarken, Toprak Mahsulleri Ofisi’nden kota fazlası ürünün alınmayacak olması çiftçinin tepkisine neden oluyor.
Yozgat Ziraat Odası Başkanı İsmail Açıkgöz, yağışlardan dolayı hububat üretiminin ve kalitenin yüksek olduğunu vurgulayarak “Şu ana kadar ürünümüz, yaklaşık son 10 yılın en iyi verimi. Verim olarak da öyle kalite olarak da öyle. Süne olayı yok. 2023 yılında Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) Tarım Bakanlığı’nın açıkladı bir politika var, kota dahilinde alacağım kota haricinde almayacağım, diyor. Yozgat’ta kiralık arazi ekiliyor. Bir köyde 100 çiftçi var 10 tane gerçek çiftçi var. ÇKS Çiftçi Kayıt Sistemi 100 kişiye ait ama üretici 10 kişi. İstanbul Beyoğlu’nda oturuyor, Ankara Çankaya’da oturuyor bunlar Yozgat’tan ÇKS alıyor. Bugün çiftçimizin mağduriyeti ortaya çıktı, ürettiği ürününü satamayacak. Adam bin 500 dönüm arazi ekmiş, şu anda da biçme sayfasına getirmiş ama ÇKS’si 350 dönüm. Farz edelim ki 350 kilo verdi. 350 ile 350’yi çarp, ne çıktı atıyorum işte 70 ton. 70 tonu veriyor ama adam 200 ton üretmiş, 130 tonu tüccara tekabül ediyor.
2022 yılında Tarım Bakanlığının açıklamış olduğu bir politika var; 7 bin 200 lira. Yani vermiş olduğu teşvikle buğday aldı 4 bin 800 liraya piyasaya sürdü. Bununla birlikte gerek tüccarlar gerek un fabrikaları afaki şekilde depoları dolu. Piyasada Güneydoğu’da özellikle buğday 5000 lirayla 7000 lira arası seyrediyor, makarnalık 7500 lira seyrediyor. Devlet bugün vermiş olduğum primle 10 bin liraya tekâmül ediyor. Çiftçi kotası kadarını verip tüccara düşürdüğü an bu çiftçinin cebine 1 lira para girmeyecek. 2022 yılında kotası doğrultusunda iki katını aldılar. Ya ofis 2022 yılındaki politikayı yerine getirecek yoksa şu an çiftçimiz mağdur durumda. 2022 yılında bir de dışarıdan yaklaşık 7 milyon ton buğday girdi. Bu toprak mahsulleri ofisine girdi. Lisanslı depolarda, ofisin depolarında yer yok. Toprağa saha açılması lazım acilen, bugünden yer çözülmesi lazım. Yozgat’ta örneğin silomuz var, yaklaşık 50 bin tonluk. Alabileceği kapasite, 17 bin ton buğday, 6 bin ton arpa. Tritikaleye yer yok, kalan arpaya yer yok. Bu çifti ne yapacak. Ofis Müdürümüzle görüşüyoruz. Çok da mücadele ediyor. Çiftçiyi mağdur etmemek için çırpınıyor ama genel politika biraz sıkıntılı.
Genel politikaya yeniden çözüm getirip, sayın yetkililerimiz cumhurbaşkanımız, tarım bakanımız bu çift senin malını tüccara peşkeş çekilmemesi lazım. Niye çekilmemişi lazım? 2022 yılında 4 bin lira buğday, 7 bin lira gübre iken 7 bin 200 liraya buğday sattık. 24 bin liraya mazot yaktık, 16 bin liraya gübre aldık, 6 bin liraya buğday satarsa bu çiftçi gerçekten beli kamburlaşır, çiftçi 2023’ün sonunda ekimi yapamaz. Bugünden tedbir alması lazım… Sayın cumhurbaşkanımız zamlara kadar ekin dedi, biz de ektik. Allah da bu sene verdi. Çiftlerin mağduriyetini gidermek için büyüklerimize, yetkilerinizi rica ediyoruz; biraz daha elini taşın altına koyup, çiftçiyi birilerine ezdirmemesi lazım” dedi. Haber Merkezi