Kurban Bayramı öncesinde bilgilendirmede bulunan Yozgat Veteriner Hekimler Odası Başkanı Faruk Anteplioğlu, vatandaşları kurbanlık hayvan seçiminden kesim şartlarına uyulmasına, bulaşıcı hastalıklara karşı önlem alınmasından etlerin muhafazasına kadar çeşitli konularda uyardı.

Kurban Bayramı Öncesinde Hayati Uyarılar. Veterinerler Açıkladı (2)

SAĞLIKLI VE BESİLİ HAYVAN ALIN

YVHO Başkanı Faruk Anteplioğlu, kurbanlıklar sağlıklı, besili, kulak küpesi bulunan, pasaport/veteriner sağlık raporu/nakil belgesi olan, öncelikle erkek ve yaşını doldurmuş olanlardan seçilmeli, çok zayıf, bakışları donuk, tüyleri karışık ve mat olan, salya ve gözde akıntı bulunan, çevreye karşı aşırı tepkili veya çok duyarsız hayvanlar ile gebe veya yeni doğum yapmış, çok genç veya gelişimini tamamlamamış hayvanlar ile damızlık değeri yüksek dişi hayvanlar kurbanlık olarak seçilmemelidir. 

Yozgat’ta eğitime kar engeli Yozgat’ta eğitime kar engeli

Başkan Anteplioğlu, kurbanlık nakledilecek hayvanlar küpeli, şap ve çiçek hastalığına karşı aşılı olmalıdır. Nakil araçları nakil öncesi ve sonrasında mutlaka temizlenip dezenfekte edilmelidir. İl sınırları içinde nakil sırasında ve pazara girişte büyükbaşlarda pasaport ve küçükbaşlarda nakil belgesi; il dışına nakledilecek hayvanlarda ise bu belgelerin yanı sıra veteriner sağlık raporu bulundurulmalıdır. Küpesiz, pasaport/nakil belgesi/veteriner sağlık raporu olmayan hayvanlar nakledilemez ve kurbanlık pazara satışı yapılamaz. İl içinde ise pasaport veya nakil belgesi yeterli olmaktadır.

Kurban Bayramı Öncesinde Hayati Uyarılar. Veterinerler Açıkladı (3)

KESİM YERLERİ TERCİH EDİLMELİ

Başkan Anteplioğlu, kurban seçiminin ardından kurban kesim yeri ve koşullarının da toplum sağlığı açısından son derece önemli olduğunu söyledi ve bu konuda vatandaşları duyarlı olmaya çağırdı. Anteplioğlu, "Kurbanlık kesimler ehil kişilerce yapılmalı, belediyelerin gösterdiği kesim yerlerinde yapılmalı ,kesimlerde hayvan refahı ilkelerine göre hareket edilerek kesimin hayvana eziyet edilmeden tamamlanması, temizlik ve hijyene dikkat edilmesi, iç organlardan karkasa bir bulaşma olmadan çıkarılması, kanın çok iyi akıtılması önemlidir. Kesim öncesi ya da sırasında hastalık şüphesi bulgularının görülmesi halinde İl/İlçe Tarım ve Orman İl Müdürlüğünde görevli nöbetçi veteriner hekimlere bilgi verilmelidir. Kurbanlık kesim yerlerinde atıkların, kan ve diğer organların her hangi bir çevre kirliliğine neden olmaması için gelişigüzel çevreye atılmamalı, sızdırmaz uygun bir poşet içinde temizlik görevlilerine teslim edilmelidir."

Editör: Yozgat Medya