Göletler ve Su Ürünleri Komisyonu Şakir Taşdemir, Çekerek ilçesinde bulunan baraj ve göletlerin ilçeye ne gibi fayda sağladığı, baraj ve göletlerde hangi çeşit su ürünlerinin yetiştirildiği hakkında gerekli araştırma yapılarak rapora bağladıklarını söyledi. Yapılan incelemeler neticesinde Çekerek ilçesinde bulunan Çekerek barajı Devlet Su İşleri Samsun 7’nci Bölge Müdürlüğünce 1998 yılında inşaatına başlanıldığı, 2011 yılında su tutulmaya, 2014 yılında su ürünleri yetiştiriciliği ve avcılığı kapsamına alındığını hatırlatan Taşdemir, ‘’Baraj havzasının Çekerek ilçesine ait 4 köyün tamamı ve 8 köyün de bir kısım arazileri üzerinde olduğu, Çekerek çayı üzerinde kurulu sulama, enerji ve taşkın koruma amaçlı olarak 103 metre yüksekliğinde, 1.310 Hm3 göl hacimli, 4450 Ha Max göl alanı, 1392 Ha min göl alanı, Max su kotu 858 m, minimum işletme kotu 820 ve 5123 km2 yağış alanına sahip kil çekirdekli kaya dolgu bir barajdır. Sulama alanı olarak Yozgat, Tokat, Amasya, Çorum ili ve Çekerek, Zile, Reşadiye, Maşat, Mamure, Merzifon, Geldingen ovalarıdır. Sulanacak Max Alan (Ha): 653 bin 230 dekar, tahmini Enerji üretimi 50 milyon kilovat saat olup, ülke sıralamasında 10. sırada bulunan bir barajımızdır. Sulama kanallarının yapılmasını müteakip belirtilen alanlarda Yumrulu bitkiler (Soğan Patates). Yem Bitkileri (Yonca, Korunga Mısır Silajı, Tritikale) ekimleri sonucu yapılacak sulamada birim alanda verim artışı ile yöre çiftçisine ve ülke ekonomisine olumlu katkı sağlayacaktır. Bu arada göç önlenecek yerinde istihdam sağlanacaktır. Su Ürünleri Yetiştiricilik kapasitesi yüzey alan itibari ile baraj göl aynasında henüz 3.000 ton/yıl yetiştiricilik yapılması için etütler neticesinde üretim alanları belirlenmiştir. İleri zamanlarda barajda besin zincirinin ve suyun fiziksel ve kimyasal özelliklerinin stabil hale gelmesine müteakip bu miktar oldukça yüksek olarak artabilecektir. 11 adet kafeste Alabalık işletmesi mevcut olup, yıllık üretim kapasiteleri 1.380 ton/yıldır. Yıllık 1.000 tonun çok üzerinde alabalık üretimi olmaktadır. Su ürünleri kapsamında Gümüş 115.000 kilo, Sazan 37.000 kilo, Alabalık 2.000 kilo, Kerevit 10.000 kilo ve Şiraz 32.000 kilo olarak balık türleri avlanmaktadır. Yetiştirilen alabalıklar ile avlanan gümüş balıkları ilimiz Sarıkaya ilçesinde bulunan su ürünleri tesisinde işlenerek Avrupa ülkelerine pazarlanmaktadır. (Fransa, İngiltere, Belçika, Almanya, Portekiz. İtalya ve Yunanistan) Avlanan sazan türleri ise orta doğu (Arap) ülkelerine soğutulmuş olarak pazarlandığı gerek yerinde yapılan ve gerekse ilgililerinden alınan bilgilerden anlaşılmıştır’’ dedi. Haber Merkezi