Yozgat'ın yeni nesil haber sitesi Yozgat Medya Köşe Yazarı Prof. Dr. Hamdi Temel yazısında "Sağlık Bilimleri Açısından Kenevir" diye yazdı...
Bir yıllık çalışmanın sonunda nihayet “Sağlık Bilimleri Açısından Kenevir” kitabımız Çukurova Nobel Tıp Kitapevi tarafından basıldı ve piyasada ki yerini aldı.
Sadece Bozok Üniversitesi Sağlık Bilimleri Alanında çalışan hocalarımız ile uzun ve zahmetli bir çalışmamızın emeği idi bu.
Yoğunduk, buna rağmen çalıştık, yorulduk ama sonunda başardık işte.
Her hafta odamda Kenevir kitabı ile ilgili toplantılar düzenledik, eğer kalabalık isek seminer odasına geçerek değerlendirmelerimizi düzenli olarak yaptık. Ya da Whats up grubundan her gün kitap ile ilgili tartışmalarımızı ve önerilerimizi dile getirdik
Kenevirin klinik boyutunun ön plana çıktığı bu eser ile Türkiye’de sağlık bilimleri alanında okuyucularımız için büyük bir boşluğu dolduracağına eminim.
3 Bölüm olan kitabımızda birinci bölümünde temel kavramlar ele alındı, özellikle de kannabinoidlerin biyolojik özelliklerinden bahsedildi, biyokimyası ve farmakolojisi incelendi, kanser çalışmaları irdelendi.
2. Bölümde kenevirin kullanım alanlarından detaylı bahsedildi. İnanılmaz derecede çok eski tarihten bu yana çok kullanım alanlarına sahip olduğunu görüyoruz, keyifle okuyabilirsiniz.
3. Bölüm ise tamamen kenevirin klinik çalışmaları ele alındı. Kulak Burun Boğaz hastalıkları, hipertansiyon, kardiyovasküler sistemlerdeki yeri, otizm spektrum bozuklukları, psikiyatride kullanım alanları, bağımlılık, toksisitesi, akut intoksikasyonu, gastrointestinal sistem üzerine etkisi, gebelikte kullanımı, obezite, nefroloji, dermatolojideki kullanımı, kemik metabolizma üzerine etkileri, ağrı tedavilerdeki kullanımı, migren, epilepsi, Alzheimer hastalıkları, uyku, solunumsal hastalıkları, göz hastalıkları, ölümler, Diş Hekimliğinde kullanımı gibi çok farklı konular işlendi.
Kitabı baştan sona okuduğunuz zaman Kenevir ile ilgili sağlık alanına yönelik 2000’e yakın çalışmaların okunup incelendiğini görmeniz ile bilim dünyasına ne kadar katkı verdiğini anlayacaksınız. Alıntı ise yüzde 4 civarı. Buda gösteriyor ki bu alanda Türkiye’deki Türkçe kaynak sayısı oldukça sınırlı. .
Editör olarak beraber yer aldığımız Yozgat Bozok Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet KARADAĞ hocanın özverili bir şekilde bu kadar iş yoğunluğu arasında kitabı satır satır okuyup düzeltmelerini yapması, Bozok Üniversitesinde Kenevir Endüstrisi konusunda “Bölgesel Kalkınma Odaklı İhtisaslaşma” sorumluluğu ile sürdürülen çalışmalara yön vermesi ve AR-GE çalışmalarına katkı sağlaması üniversitemiz adına çok önemlidir ve bu kitaptaki emekleri için çok teşekkür ederim.
Ayrıca, Kenevir Araştırmalar Koordinatörü Prof. Dr. Güngör Yılmaz’a, dekanlarımıza ve özellikle de özverili çalışmaları ile bölüm yazarlığı yapan hocalarımıza verdikleri katkılardan dolayı kitabın editörü olarak şükranlarımı arz ederim.