Yozgat'ın yeni nesil haber sitesi Yozgat Medya Köşe Yazarı Diyetisyen Beyzanur Şimşek yazısında; "Besin Zehirlenmesi Yapanlar Nelerdir, Nasıl Olur?" diye yazdı..
BESİN ZEHİRLENMESİ YAPANLAR NELERDİR, NASIL OLUR?
Besin zehirlenmesi; herhangi bir yiyecek ya da içeceğin tüketimi sonucu meydana gelen enfeksiyon veya intoksikasyon durumuna verilen genel isimdir. Tükettiğimiz yiyecek veya içeceklerdeki zararlı bakteriler, virüsler, mantarlar veya toksinler nedeniyle meydana gelen bir sağlık sorunudur. Belirtiler arasında mide bulantısı, kusma, ishal, karın ağrısı, ateş, halsizlik ve baş ağrısı yer alabilir. Besin zehirlenmesi genellikle evde hazırlanan yiyeceklerde veya restoranlarda tüketilen yemeklerde meydana gelebilir.
Besin zehirlenmeleri, halk sağlığını yakından ilgilendiren ve özellikle yaz aylarında artan, yaygın hastalıklardan biridir. Çoğunlukla hafif seyirli ve kısa süreli hastalıklar olmalarına karşın, zehirlenmeye yol açan besinle ve kişiyle ilişkili bazı faktörler; hastalığın zaman zaman daha ağır seyretmesine hatta ölümcül olmasına yol açabilir.
1. Salmonella Türleri; kuşlar dahil bir çok çiftlik ve kümes hayvanlarının bağırsaklarında bulunur. Bu nedenle, çiğ veya iyi pişmemiş tavuk, et, yumurta, balık ve pastörize edilmemiş sütler Salmonella türlerinin üremesi için iyi birer kaynaktır.
2. Pseudomonas: yüksek nemli soğutucu, uygun olmayan sıcaklık
3. Basillus subtilis: nemli ortam, yavaş soğutma
4. Clostridium perfingens: 100 dereceye bile dayanır normal pişirmeyle bile canlı kalır.
5. Aflatoksin: bir mitotoksin çeşididir. Ve bu karaciğer kanserine sebep olur.
Besin Zehirlenmesinin Belirtileri Nelerdir?
Besin zehirlenmeleri genellikle, aniden başlar, kontamine olmuş besinler tüketildikten sonra hastalık belirtileri 30 dakika ile 72 saat arasında ortaya çıkabilir. İshal, bulantı, kusma, şiddetli karın ağrıları ve karında kramplar gibi sindirim sistemini ilgilendiren şikayetlerin yanı sıra, bazen ateş de görülebilir.
Bireylerin kontamine besin yedikten sonra gösterdikleri tepki, bakteri veya toksine, besinin ne oranda kontamine olduğuna, tüketilen miktara ve kişinin bakteriye karşı gösterdiği duyarlılığa göre değişiklik gösterir. Aynı kontamine besini tükettikten sonra sizde oluşan belirtiler diğer kişide oluşmayabilir. Kimisinde hiç belirti görülmezken, kimisinde de belirtiler çok ağır seyredebilir.
Besin Zehirlenmesinden Şüpheleniyorsanız Ne Yapmalısınız?
· Besin zehirlenmelerinin klasik belirtileri mide bulantısı, kusma ve ishaldir.
· Kusma ve ishal vücudun zehiri dışarı atma yöntemlerindendir. Bu nedenle kesinlikle bulantı ve ishalinizi önleyici ilaçlar kullanmayın.
· İshal ve kusmayı arttıracak düşüncesiyle hiçbir şey yememek yanlış bir davranıştır. İshal tedavisinin en iyi şekli dinlenmek ve bol miktarda sıvı (temiz içme suyu, ayran, şekersiz çay vb.) tüketmektir.
· İshaliniz geçene kadar yoğurt, pirinç lapası, haşlanmış patates, ekşi elma ve taze şeftali suyu vb. besinleri tüketin.
· Sebzeleri pişirdikten, meyveleri de yıkayıp kabuğunu soyduktan sonra tüketin. Erik, kayısı, incir, üzüm, karpuz gibi meyveler bağırsak hareketlerini arttırdığı için yenmemelidir.
Ne zaman hekime başvurmalısınız?
· Kanlı ishaliniz varsa,
· İshal ile birlikte boyun sertliği, şiddetli baş ağrısı veya ateş varsa,
· Zehirlenme belirtileriniz iki günden fazla devam ediyorsa hemen bir hekime başvurun.