Yozgat'ın yeni nesil haber sitesi Yozgat Medya Köşe Yazarı Diyetisyen Beyzanur Şimşek yazısında; "Yeni nesil bakliyat tüketimi: Filizlendirme" diye yazdı...
YENİ NESİL BAKLİYAT TÜKETİMİ: FİLİZLENDİRME
Baklagiller bezelye, bakla, nohut, mercimek,kuru fasülye gibi Fabaceae (Leguminosae) familyasına ait bitkilerin kuru tohumlarıdır.
Bakliyatlar, dünya nüfusunun artışı ile hayvansal protein tüketemeyen ya da vegan/vejeteryan gibi tüketmeyi istemeyen kişiler için önemli bir protein kaynağıdır.
Yüksek protein ve lif içerikleri, glutensiz olmaları, düşük glisemik indeksi ve yüksek antioksidandırlar. Sağlık üzerine olumlu etkileri oldukça yüksektir.
Bakliyatlara yönelik farkındalık ve talep gün geçtikçe artmakta ve çimlendirme işlemine tabi tutulmuş bakliyat tüketiminin de arttığını gözlemliyoruz.
Çimlendirme işlemi ile normal bakliyat tüketimini kıyasladığımız zaman çimlendirilmiş bakliyatların A,B,C,D ve E gibi vitamin, mineral, antioksidatif özellikler ve çeşitli biyoaktif bileşenler yönünden daha zengin olduğu ortaya konulmuştur.
Sadece besin değeri yükselmediği gibi tat, koku, renk daha olumlu yönde değiştiğini söyleyebiliriz.
Çimlendirilmiş besinler fonksiyonel besin olarak değerlendirilmektedir. Çünkü daha yüksek polifenolik asit ve flavonoid içeriğine sahip olmasından dolayı fonksiyonel gıda kategorisinde kabul edilebilmektedir.
Kısacası Çimlendirme, tahılların besin değerini artırmanın etkili yöntemlerinden biridir.
Buğday, pirinç, mısır, yulaf, arpa, çavdar, darı, karabuğday ve kinoa gibi tahıllar, insanlara sağladıkları faydalardan dolayı ekilmekte ve daha fazla biyoyararlınım için çimlendirme işlemine de tabi tutulmaktadırlar. Çimlendirerek bitkilerin içindeki fitik asit devre dışı kaldığı için sindirim kolaylaşır, bakliyat yedikten sonra çok şişiyorum diyenler için bu yöntemle gayet kaliteli bitkisel protein alımı sağlanmış olmaktadır. Çimlenme, besinlerin biyokimyasal bileşiminde önemli değişikliklere yol açmaktadır sadece fitik asit değil antibesinsel faktörlerin (fitat, tripsin inhibitörü, tanen) miktarında önemli ölçüde azalmaktadır.
Aslında çimlendirme işlemi uzak doğu ülkelerinde yüzyıllardır yapılmaktadır. Günlük hayatımızda düşük kalori değeri, yüksek biyolojik aktivitesi, azaltılmış beslenme karşıtı bileşen içeriği ve geliştirilmiş kolay sindirim sayesinde sağlıklı besin olarak yeni yeni söylenmeye ve uygulanmaya başlanmıştır.
Aşağıda bazı gıdaların çimlenmesi için gereken ısı ve saatleri görebilirsiniz.
Yulaf 18 derecede 96 saat
Karabığday 21 derece 12 saat
Kinoa 22 derece 12 gün
Yeşil mercimek 10-12 saat suda bekletip 1 günde filizlendirebilirsiniz.
İlkokul döneminde pamuk ile çimlendirme işlemi yapmayan çocuk kalmamıştır aslında. Bu güzel ve sağlıklı işlem ile bakliyatların kalorisini düşürüp, protein ve vitamin değerlerini yükseltip aynı zamanda herhangi bir sindirim sorunu olmadan ve hatta tadını daha çok severek tüketeceğinize eminim.
Bakliyatları çimlendirip canlı tohumu tüketerek vücudunuzu iyileştirmeyi unutmayın.
Sağlıklı, güzel, kaliteli, akılcı tercihli besinler tüketmeniz dileğiyle..